Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Turismen till Västernorrland har ökat mest i Sverige

2021-11-02 14:07

Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att turismen i Västernorrland ökat mest i Sverige. Trots pandemin har det skett en tydlig ökning av antalet övernattningar på hotell, vandrarhem och stugbyar i länet.

Jämfört med 2019 har antalet gästnätter ökat i sju av Sveriges län och ökningen har varit som störst i Västernorrland. Här har antalet gästnätter under perioden juni-augusti ökat med 17,1 procent jämfört med 2019. År 2021 hade Västernorrland 353 485 gästnätter. Siffrorna över antalet gästnätter väntas öka när statistiken för campingen redovisas i början av 2022.

- Västernorrland är det län som jämfört med sommaren 2019 har ökat mest, med nästan 52 000 gästnätter, säger Linda Edlund, strateg besöksnäring, Region Västernorrland.

Pandemin har inneburit en del oro i flera branscher och många företag har tvingats göra mer eller mindre omfattande omställningar i sin verksamhet för att kunna hantera de nya utmaningar som pandemin skapat.

- Företagen i länet har gjort stort arbete med att anpassa sina verksamheter för att möte de nya kraven som har ställts på dem. Med hjälp av främjandesystemen har vi jobbat tillsammans och gjort vårt bästa för att hjälpa besöksnäringen i länet, säger Linda Edlund.

Inkvarteringsstatistiken beskriver en del av turismen i Sverige och avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping. Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.