Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Pristagare miljöpriset 2020

Två eldsjälar belönas med miljöpris

2021-03-26 10:08

Region Västernorrland delar årligen ut ett internt och externt miljöpris för att uppmuntra och belöna miljöarbete. Nu står det klart vilka som får priset för 2020.

Vinnaren av Region Västernorrlands externa miljöpris är Lauréne Broman (till vänster i bild) och Nygatans stadsodling.

Motivering:

”En sann miljöhjälte! Tar vara på minsta lilla del och slänger inte bort något. Hennes sätt att dela med sig av zero waste och sitt sätt att leva hållbart ger ringar på vattnet. Hon får det att se lätt ut och som om inget är omöjligt. När hon och familjen renoverar sitt hus är det med miljön i fokus. De cyklar i mångt och mycket överallt. Hon upplåter plats för odling i staden och ser till att det finns bikupor i närheten av odlingen. Lauréne Broman och Nygatans stadsodling, Sundsvall får årets externa miljöpris.”

- Det känns väldigt fint att få den här utmärkelsen. Stadsodling är något som många tycker är en bra idé och dessutom roligt att engagera sig i. Att odla fyller också en viktig social funktion i området och ger människor drivkraft att utveckla platsen där de bor. Många vill leva mer hållbart men vet inte hur de ska komma igång. Ett bra sätt är att börja med att se över vad man själv kan göra utifrån sina förutsättningar, alla kan göra något, säger Lauréne.

Vinnaren av Region Västernorrlands interna miljöpris är Linnéa Eliasson (till höger i bild), pedagog på Ålsta folkhögskola.

Motivering:

”Med sitt engagemang, sin kunskapstörst och frustration inspirerar hon, inte bara sina kollegor utan även skolans deltagare till fler miljömedvetna val. Alltifrån små detaljer som vi kan påverka i vårt dagliga liv och val, till diskussioner om de stora mer svårlösta komplexa problemen i världen. Miljöhjälten, miljöinspiratören och pedagogen Linnéa Eliasson på Ålsta folkhögskola, Sundsvall får årets interna miljöpris.”

- Jag är jättetacksam för att få ta emot det här miljöpriset. Priset går egentligen inte bara till mig utan till hela Ålsta folkhögskola som verkligen klivit på tåget när det gäller att folkbilda kring miljöfrågor. Vi inom skolan har en unik möjlighet att inspirera människor till att upptäcka de här frågorna. Vi behöver våga prata om riskerna med miljöpåverkan och samtidigt fortsätta att ge hopp inför framtiden, säger Linnéa.

Region Västernorrland vill genom miljöpriset uppmärksamma insatser av värde för vår gemensamma livsmiljö i Västernorrland. Både direkt miljöbefrämjande prestationer och forsknings- och opinionsbildande insatser kan belönas. Enskilda personer, organisationer, grupper, företag eller myndigheter i Västernorrland kan få priset. Vinnarna får 20 000 kr vardera.