Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Johanna Pahlin. Foto: Fredrik Modin ADC Media

Ung västernorrlänning prisades för bästa affärsidé

2021-07-08 10:07

I juni gick årets stora event för landets främsta unga entreprenörer av stapeln, Emax. Från Västernorrland deltog Johanna Pahlin, Brendan Rajakumar, Joel Skogström och Emanuel Thelberg. Tack vare ett stipendium från Region Västernorrland, Ung Företagsamhet Västernorrland och Technichus i Mitt Sverige AB fick de en lärorik vecka.

- Jag tycker att det var en väldigt lärorik och rolig vecka. Förutom massor med föreläsningar så var det spännande tävlingar som var utmanande. Dessutom skapade man många nya kontakter runt om i Sverige, säger Johanna Pahlin från Sollefteå.

Emax ägde rum 20-24 juni. Stipendiet ämnar lyfta unga entreprenörer som visat upp ett extra driv. De fick delta på det digitala eventet Emax, tillsammans med över hundra andra unga entreprenörer från hela Sverige. Dagarna bestod bland annat av föreläsningar, workshops och nätverkande.

Johanna Pahlin

Vad tar du med dig?

Från Emax-veckan tar jag med mig massor med inspiration och tips inför mitt framtida företagande. Det var allt från de bästa tipsen i digital marknadsföring till hur man gör en pitch på bästa sätt.

Du fick utmärkelsen ”Bästa affärsidé”. Vad var det för affärsidé?

Uppgiften var att ta fram en affärsidé som var kopplad till några av de globala målen. Vår idé var att ha odlingar uppe på outnyttjade takytor som till exempel på bostadsrätter eller bostadshus. Genom att man får odla själv blir man mer medveten om matens livscykel och förhoppningsvis slänger man inte lika mycket mat då. Dessutom ville vi minska importen av mat då det är en stor bidragande faktor till utsläppen av växthusgas. Vår idé bidrar även till en bättre miljö inne i staden. Odlingarna dämpar till exempel buller i staden samt att det mildrar stadsklimatet och temperaturförändringar. Idéen som vi tog fram är kopplade till tre globala mål i Agenda 2030.
Foto: Fredrik Modin ADC Media

Brendan Rajakumar

Hur var Emax?

Emax var ett roligt och intensivt event! Jag fick möjlighet att nätverka med unga changemakers över hela landet samt utmanas genom olika cases och tävlingsmoment. Även om evenemanget anordnades digitalt så var det ändå interaktivt, något som jag uppskattar.

Vad lärde du dig?

Jag lärde mig att det finns så många drivna där ute. Som ung entreprenör kan man nog lätt känna sig ganska udda, så det var kul att få utbyta tankar och diskutera framtidsplaner med personer som vågar drömma stort. Som deltagare fick man också fördjupa sig i de globala målen, vilket kändes lärorikt.

Vad ska du göra nu med de kunskaper du har i bagaget?

Jag kommer att fortsätta med mina läkarstudier, jobb och ideella engagemang! För närvarande driver jag inte eget företag, men jag tror mig kunna dra nytta av det jag lärde mig på Emax ändå! Jag har ett starkt intresse för samhällsentreprenörskap, och det kan man ju syssla med antingen som ideellt engagerad eller som anställd (intraprenör). Man måste ju inte vara företagare för att vara entreprenöriell!

Årets stipendiater från Västernorrland

Elva ungdomar, som alla varit Sommarlovsentreprenörer, UF-företagare eller Ung landsbygdsentreprenör i Västernorrland, ansökte om stipendiet. Dessa fyra fick stipendium:

Johanna Pahlin från Sollefteå (bilden)

Vill kombinera företagande med skidskytte. Hon har skrivit två barnböcker, den ena handlar om diabetes från ett syskonperspektiv.

Brendan Rajakumar från Sollefteå (bilden)

Vill jobba för ett mer effektivt preventionsarbete i frågan om psykisk ohälsa bland unga, såväl kliniskt som strategiskt.

Joel Skogström från Härnösand

Vill starta egen konsultfirma inriktad mot arkitektur/infrastruktur.

Emanuel Thelberg från Härnösand

Vill starta företag och göra Härnösand till en företagsstad i Norrland där företag får möjlighet att växa till sitt max.