Scim Display AB

Tack vare utvecklingschecken från Region Västernorrland kunde Scim Display AB lansera CE-märkta skyddsvisir för att hjälpa till att leverera dessa livsviktiga produkter till vård och omsorg. Målet var hela tiden att hjälpa vården med tillgång på material när pandemin slog till.

- Det har varit ett tufft år och tufft att driva en fabrik. När pandemin startade funderade vi på permitteringar men det slutade med att vi kunde sysselsätta fyrtiofem personer istället för åtta som vi var i början av 2020, säger VD:n Roger Jacobsson.

Hjälpa dem i frontlinjen

Scim Display AB:s huvudprodukter är etiketthållare och hyllkantslister till butiker. Fabriken ligger i Docksta och har kunder i hela Sverige men även i Norge, Finland och resten av Europa. Förra året hade de som mål att exportera till fler länder utanför Sverige men planerna grusades av pandemin. Istället föddes idén om en helt ny produkt.

- Eftersom vi jobbar med plast och det var mycket skriverier om skyddsvisir i början av pandemin funderade vi en del på hur vi skulle kunna hjälpa till. När Falck ambulans i Stockholm hörde av sig till oss med en konkret förfrågan tog vi snabbt fram en prototyp till dem. Vi var klara på torsdagen och inför kommande helg kom de upp till Docksta och hämtade 500 visir, säger Roger Jacobsson.

Efter det lade Falck ambulans ytterligare en beställning på 10 000 visir och vid årets slut hade Scim Display AB levererat mer än 300 000 visir till vården.

- Här betydde utvecklingschecken mycket för oss. Vi hade skapat en ny produkt som behövde CE-märkas men det kostar mycket. Att vi fick checken gjorde att vi vågade satsa på det här, säger Roger Jacobsson.
Arbetsmiljöverket godkände Dockstavisiret och fabriken har en ny produkt i sortimentet.

- Vår drivkraft var hela tiden att vi ville hjälpa till. Sen är det kul att vi fått så mycket uppmärksamhet tack vare Dockstavisiret. Många kände inte till vårt företag i Kramfors sedan innan men nu blev vi bland annat uppmärksammade av statsministern i en timmes lång intervju och vi blev nominerade till årets företag 2020 i Kramfors kommun. Det är jätteroligt, säger Roger Jacobsson.

- Det var jättepositivt att kunna sysselsätta 45 personer med vår tillverkning förra året. Det är bra för Västernorrland och Kramfors, vi fick in folk från Örnsköldsvik till Härnösand för att jobba med visiret. En del var permitterade, för en del var det deras första arbete och nära hälften var utlandsfödda. Vi strävar efter en mångfald bland dem vi anställer, säger Roger Jacobsson.

Framtiden för Dockstavisiret

Scim Display AB jobbar vidare med visiret som en del i deras sortiment. De levererar fortfarande till Falck ambulans men många andra inom vård och omsorg har gått tillbaka till sina ordinarie upphandlade leverantörer.

- Vi jobbar vidare med våra vanliga produkter, etiketthållare och hyllkantslister för prisinformation till dagligvarubutiker och fackhandeln. Idag är vi tio heltidsanställda vid Scim Display AB. Vi har verkligen fått ett kvitto på vad viktigt det är med egen tillverkning lokalt och regionalt, säger Roger Jacobsson.

Om utvecklingschecken

Utvecklingschecken togs fram efter utbrottet av Coronapandemin 2020 för att hjälpa regionens företag att ställa om till följd av ändrat kundbeteende. Den riktade sig till små och medelstora företag och för investeringar i marknadsnära affärsutveckling. Utvecklingschecken löpte ut 2021-12-31, och är ersatt av ett så kallat utvecklingsstöd med liknande villkor. 

Region Västernorrland beviljade 695 företagsstöd under 2020 vilket var en ökning med 287 procent mot för året innan. Merparten av dessa 695 beviljade företagsstöd var Utvecklingscheckar.


Tillbaka till toppen