Fredric Wedin driver NaturscenSkuleberget och Skulebergets havscamping vid Veåsand. Han står vid sitt nybyggda båthus.
Fredric Wedin driver NaturscenSkuleberget och Skulebergets havscamping vid Veåsand. Foto: Kristofer Lönnå

Framtiden är ljus i Höga Kusten

Fredric Wedin driver NaturscenSkuleberget och Skulebergets havscamping vid Veåsand. Han är en sann entreprenör som menar att det är ett rent nöje att bo och verka i den här delen av landet: ”här är framtiden ljus och jag hoppas det kommer fler entreprenörer som satsar i Höga Kusten”.

Fredrics bolag började som eventbolag vid naturscenen vid Skuleberget 2013. Sedan dess har NaturscenSkuleberget haft artister som Winnerbäck, Ledin, Laleh, Petter, Carola, Takida, Weeping Willows med många flera på besök. 2019 fick NaturscenSkuleberget flera fina utmärkelser, bland annat för ”Årets konsertplats” och första-platsen i Svenska Dagbladets ”mysigaste sommarscenerna i Sverige”.

- Naturscenen är motorn till mycket kring berget och vi är tacksamma för våra konsertbesökare som genom åren skapat förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta att utveckla naturscenen och indirekt även Höga Kusten som reseanledning, säger Fredric Wedin.

På grund av en konstant efterfrågan på fler upplevelser i området har hans företag mer och mer utvecklat sig mot en besöksanläggning. Han är alltså konsertarrangören som under årens lopp blivit krögare, hamnägare och campingföretagare.

- Allt är skapat av efterfrågan hela tiden! Vi märkte att besökare till naturscenen inte hade någonstans att bo och 2017 startade vi ställplatser för husbilar. Efter det har vi byggt ett nytt servicehus och vi investerade i en passagerarbåt för turer med turister. Vi märkte att de som kom hit till havscampingen i Veåsand ville ta sig ut i skärgården, säger Fredric Wedin.

Utveckling av regionen

Fredric sticker inte under stol med att allt inte hade gått lika bra utan företagsstöd från Region Västernorrland. Sjöboden och gästhamnen hade inte blivit så rejält utan företagsstödet och han säger att företagsstöd har gjort det lättare att våga satsa.

- Vi i Docksta har svart bälte i att söka företagsstöd för att utveckla verksamheten, säger han och skrattar; jag har hela tiden känt att om vi gör bra saker som gynnar regionen så kan vi få stöd.

Uppsidan med en pandemi

En annan sak som spelat super-entreprenören rätt i händerna är det nyvunna intresset för friluftsliv och inhemsk turism som pandemin fört med sig. Havscampingen med stugor, restaurang och båtplatser har haft den bästa sommaren 2021 och de har haft gott om gäster hela säsongen.

- Det har varit mycket fokus på Höga Kusten och det gör att många vågat investera nu! Vi har spänt bågen hårdare och verkligen snäppat upp våra erbjudanden en nivå till då vi ser att det är en långsiktig trend. Jag tror att när vi tittar tillbaka om en tioårs-period så kommer vi se att pandemin ändrade Höga Kusten och det var då det hände! Vi ser att vi kan räkna hem saker redan till nästa sommar, säger Fredric Wedin och fortsätter:

- Både Kramfors kommun och Region Västernorrland kan klappa sig på axeln kring allt som händer kring Docksta och Skuleberget. Ni har möjliggjort det!

Ljus framtid

Inför 2022 är planen att utöka havscampingen med att bygga åtta stugor som är av hotellrumsstandard. Bland annat för att bättre möta upp kraven från utländska besökare. Fredric har också spännande projekt på gång tillsammans med Tomas Ledin i Lövvik där de vill uppföra en liknande havscamping fast i mindre tappning än i Skule. Han har en enda förhoppning inför ett spännande år:

- Jag tror mycket på Höga Kusten och alla möjligheter här. Vi som finns behöver inte bli större utan jag hoppas på fler människor med ett driv. Exempelvis hade det varit kul med någon som tar sig an cykelturismen, fisketurism eller skapar fler produkter utanför Friluftsbyn eller havscampingen. Så jag välkomnar fler människor hit och hoppas det kommer fler entreprenörer som hjälper till att dra loket, säger Fredric Wedin.

Fakta: Verkställande Byrån invest AB

Skulebergets havscamping vid Veåsand har bland annat fått företagsstöd till ett nytt servicehus och en passagerarbåt för turer med turister.

Havscampingen vid Veåsand har 42 tomter, 3 stugor, 25 båtplatser. Företaget sysselsätter 2,5 helårsanställda men under sommaren jobbar cirka 20 personer med servering, kök disk och kiosk med mera. 2021 hade havscampingen cirka 3400 gästnätter.


Tillbaka till toppen