Skålar med mat på bord

Matvanor

Matvanorna är en stor del av livet och god och hälsosam mat är en förutsättning för vårt välbefinnande. Att äta mer mat från växtriket, äta varierat och lagom mycket är nyckeln till bra matvanor. Genom detta kan kroppen tillgodose det den behöver för att må bra samtidigt som risken att få för mycket av skadliga ämnen minskar. Dessutom gynnar detta miljön.

Enligt Livsmedelsverket är ohälsosamma matvanor den näst största riskfaktorn för ohälsa och för tidig död i befolkningen i Sverige idag. Tobak är den främsta riskfaktorn och på tredje plats kommer alkohol. De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite frukt och grönt, för lite fullkorn, för mycket rött kött och chark och för mycket salt. Genom goda och hälsosamma matvanor kan sjukdom och ohälsa förebyggas.

Inom Region Västernorrlands folkhälsoenhet arbetar vi strategiskt med att förbättra matvanorna i befolkningen genom bland annat hälsosamtal för både barn och vuxna. Vi samarbetar med andra aktörer för att sprida kunskap om hälsosamma matvanor.

Hälsosamma matvanor

Syntolkad version: 

Så äter du hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter har stor betydelse för din hälsa och hur du mår. Det kan vara svårt att välja och bibehålla hälsosamma matvanor. Livsmedelsverket lyfter fram tre korta råd på en minut:

  • Mer grönsaker, frukt och bär; fisk och skaldjur; nötter och frön samt mer rörelse i vardagen
  • Byt till fullkorn, nyttiga matfetter och magra mejeriprodukter.
  • Mindre rött kött och chark; salt, socker och alkohol

Mer information om hälsosamma matvanor finns i Livsmedelsverkets materialet "Hitta ditt sätt"

Mat, klimat och hälsa – så äter du hälsosamt och klimatsmart

Maten vi äter påverkar i hög grad vår miljö och genom att göra små förändringar i dina matvanor kan du göra stor skillnad för vår planet. Några exempel på att äta mer klimatsmart är:

  • att äta mer mat från växtriket (exempelvis grönsaker och baljväxter),
  • att välja svenska och miljömärkta livsmedel (mer närproducerat) och
  • att sluta slänga mat (minska matsvinnet).

Få mer tips om hur du äter både hälsosamt och klimatsmart (pdf)

Äta utomhus – en väg till bättre hälsa

Att vara ute i naturen kan ge många hälsovinster för både den fysiska och psykiska hälsan. Friluftslivet spelar därför en viktig roll för hälsan. Något som också påverkar hur vi mår är maten vi äter. En del av ett aktivt friluftsliv är att äta utomhus.

Broschyren "Äta utomhus A5 - en väg till bättre hälsa (pdf)" innehåller tips på hälsosam, enkel och säsongsanpassad mat som passar de flesta.


Tillbaka till toppen