Tandvårdsrädsla - vanligare än du tror

Tycker du att det är obehagligt att gå till tandläkaren? Det är du inte ensam om.

Var tionde vuxen i Sverige lider idag mer eller mindre av tandvårdsrädsla. Det gäller både män och kvinnor, unga som gamla.

Om du vill pröva på tandvård under tillförsel av lustgas finns flera tandkliniker i vårt län som har möjlighet till detta.

Läs mer om behandling med lustgas under rubriken Råd om din mun och Om behandlingar.

Särskilt stöd

Tidigare var möjligheterna att få hjälp med behandling av tänder och tandvårdsrädsla begränsade, men numera innehåller tandvårdsförsäkringen ett särskilt stöd för vuxna som är extremt tandvårdsrädda.

Utredning

Reglerna kan variera mellan regioner och landstingen, men överallt gäller att man kan få själva tandvårdsrädslan behandlad med samma högkostnadsskydd som gäller vid vanlig sjukvård. Men kravet är att utredning och behandling sker i samarbete mellan tandvården och en psykiatriker, psykolog eller legitimerad psykoterapeut. Behandling

En tandläkare och en psykiatriker, psykolog eller legitimerad psykoterapeut behandlar alltså tillsammans patienter med extrem tandvårdsrädsla enligt en uppgjord behandlingsplan. All behandling ska förhandsbedömas vid regionens beställarenhet av bedömningstandläkaren.

Information om tandvårdsrädsla

1177.se hittar du en bra sammanställning om tandvårdsrädsla. Här tar man upp vad tandvårdsrädsla beror på, diagnos och vård.

Kontakta din klinik

Kontakta gärna din folktandvårdsklinik om du har frågor eller funderingar om tandvårdsrädsla.