Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden har fattat beslut om att fasa ut Folktandvårdens frisktandvårdsavtal.
Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden har fattat beslut om att fasa ut Folktandvårdens frisktandvårdsavtal.

Beslut fattat – frisktandvårdsavtalen fasas ut

2023-05-22 08:35

Folktandvården Västernorrlands frisktandvårdsavtal kommer att fasas ut. Det beslutade politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden tisdagen den 16 maj.

Det var den 25 april som Folktandvården föreslog politikerna att frisktandvårdsavtalen ska fasas ut, på grund av resursbrist. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade på tisdagen 16 maj enligt Folktandvårdens förslag, vilket innebär att avtalen börjar fasas ut från och måndag 22 maj.  
 
– Det är ett tråkigt men nödvändigt beslut, säger tandvårdsdirektör Annri V Thimstrand. 
 

Successiv utfasning

Frisktandvårdsavtalen kommer att gälla till avtalsperiodens slut, men kommer därefter inte att förlängas. Det innebär en successiv utfasning av frisktandvårdsavtalen under en längre tid.  

De patienter som väljer att ha kvar sitt frisktandvårdsavtal tills avtalsperioden upphör, kommer få den tandvård som avtalet utlovar.  
 

Frisktandvårdspatienter kommer också att erbjudas att fortsatt tillhöra klinikens kösystem efter att avtalet är avslutat.  
  

► Läs mer om frisktandvårdsavtal här. 

 ► Är du patient och har frågor om ditt frisktandvårdsavtal – logga in på 1177.se och välj din folktandvårdsklinik. Klicka på ”Har du frågor om ditt frisktandvårdsavtal” och besvara frågorna där. 

 

Bakgrund frisktandvårdsavtal 

  • Beslutet berör cirka 27 000 patienter med frisktandvårdsavtal
    i Västernorrland. 
  • Västernorrland har haft frisktandvårdsavtal sedan 2007. 
  • Frisktandvårdsavtalen är en form av abonnemangstandvård där patientens tandvårdskostnader fördelas på en avtalsperiod på tre år.  
  • Kostnaderna är individuella beroende på patientens munhälsa. 

Tillbaka till toppen