Agnes Lund, tandläkare på Folktandvården Centrum
Agnes Lund, tandläkare på Folktandvården Centrum

Patienter som inte avbokar i tid orsakar mångmiljonkostnader: ”Vi hade kunnat hjälpa någon annan”

2021-04-15 16:48

Om alla patienter som inte kunnat komma på sitt besök hade avbokat i tid, hade mer än 4000 ytterligare länsbor kunnat få komma till Folktandvården. Det visar en ny sammanställning . - Man blir ledsen, vi har tajta tidböcker och försöker hjälpa så många vi bara kan på den tid vi har, säger Agnes Lund, tandläkare på Folktandvården Centrum i Sundsvall.

Att det är kostsamt med en tom tandvårdsstol, det har man vetat länge. Men nu har ekonomerna räknat samman en totalkostnad för hur mycket pengar som slösas bort när patienter inte dyker upp på sin tid, eller avbokar alldeles för sent.

2020 var ett ovanligt år med många sena avbokningar, på helt korrekta grunder, på grund av Corona. Därför har uträkningen skett på ett normalår, 2019. Resultatet visade att hela 14 miljoner kronor slösas bort ur Folktandvårdens budget, för att patienter inte avbokar i tid, eller inte dyker upp alls.

- Det här besvärande siffror, trots att vi sett en minskning av de sena återbuden och uteblivande under de senaste åren så är det fortfarande allt för många som inte avbokar i tid, säger Annri V Thimstrand, tandvårdsdirektör i Västernorrland.

Motsvarar fem heltidsanställda
I genomsnitt motsvarar det ett tidsbortfall på fem heltidsanställda per år. Samtidigt som bristen på tandvårdspersonal är större än någonsin. Många anställda känner en frustration då de vet hur många som behöver hjälp.

- Det är något vi pratar bland kollegor, att ”nu har det hänt igen, jag har ropat flera gånger i väntrummet, men ingen dök upp”. Vi blir ledsna när vi vet patienter som har stort behov och står på väntelista för att få komma på en avbokad tid, säger hon.

Totalt hade mer än 4 000 fler länsbor kunnat få komma till Folktandvården, om alla som fått förhinder ringer och avbokar och gör det i tid.

 - Det är ytterst skattebetalarnas pengar som inte används på bästa sätt när vi får sitta och vänta på patienter som inte kommer till sina tider, det är slöseri, vi vill vårda tänder istället!, säger Annri V Thimstrand.