Rocka munnen fyller 5 år – appen som hjälper föräldrar att borsta på de minsta

2023-05-30 08:53

Kan en app få ditt barn att borsta tänderna? Svaret är ja, om man får tro de föräldrar som tidigare tampades med tandborstningen. Nu fyller Folktandvårdens app Rocka munnen hela fem år och når hundratusentals tänder varje dag.

Det var 2018 som Folktandvården Sverige lanserade en gratis app för barn – Rocka munnen. Syftet var att barn och föräldrar skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Nu i slutet på maj firar appen fem år och den ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har laddats ner nära 650 000 gånger.

Historisk digital satsning

När karies tydligt ökade hos yngre skolbarn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg som kunde hjälpa barn för barn till en bättre munhälsa, direkt på plats i hemmen.

– Vi behövde tänka nytt och fortsätta ta ansvar för att driva utvecklingen mot en tandhälsa i världsklass, säger Gunilla Swanholm, ordförande i Sveriges folktandvårdsförening och tandvårdsdirektör i Region Uppsala.

Initiativet kom att bli en historisk digital satsning för svensk folkhälsa. Syftet med Rocka munnen var att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda munhälsovanor.

Roligare vardagsrutin

Mer än var tredje barn mellan 6 och 9 år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.

– Många vårdnadshavare är inte heller medvetna om att barnen behöver hjälp med att borsta tänderna ända upp till cirka 10-12 års ålder. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt, förklarar Annika Julihn, medicine doktor, klinikchef och övertandläkare barntandvård på Folktandvården Eastmaninstitutet i Stockholm.

Räddande hand till förtvivlade vårdnadshavare

Samtidigt upplever många familjer att det ofta blir tjat och konflikter i samband med borstningen. Det är just där som Rocka munnen kommer in som en räddande hand. Eller som en förälder som har laddat ner appen i App Store, uttrycker det:

”Härligt spel som gör en av de mest tjafsiga stunderna på dagen lite lättare! Jag kan verkligen rekommendera spelet till alla med barn”.

Når hundratusentals tänder varje dag

Genom appen når folktandvården dagligen hundratusentals tänder via ett digitalt format. Dessutom använder många andra aktörer appen i sina verksamheter, till exempel BVC, förskolor, socialtjänst och familjecentraler.

Rocka munnen utvecklas och förbättras kontinuerligt efter önskemål från både föräldrar och omvårdnads- och tandvårdspersonal.

 

Rocka munnen går att ladda ner där appar finns.

Läs mer om Rocka munnen på rockamunnen.se


Tillbaka till toppen