Borsta tänderna med Rocka munnens nya halloweenuppdatering
Borsta tänderna med Rocka munnens nya halloweenuppdatering

Borsta tänderna med Rocka munnens nya halloweenuppdatering

2020-10-27 09:56

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt med barnens tandborstning. Nu har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en ruskig uppdatering. 

Under flera år har kariesskadorna i mjölktänder stadigt ökat. Men nu visar de senaste siffrorna från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (SKaPa) att den negativa trenden för karies i mjölktänder för 3-6 åringar har planat ut. Dock är det för tidigt att prata om ett trendbrott.

Dessvärre ökar karies i de ordinarie tänderna för 6-åringar. Vilket gör att det är extra viktigt att jobba med tandhälsan i den gruppen, särskilt under en av årets största godishelger.

Spöka till tandborstningen 

I Rocka munnen guidas barnen genom en 2 minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband. Lagom till Halloween kommer nu en ruskig version där bandets scen förvandlats till en riktigt spöklik plats.  

-- Vi är stolta över att ha en så bra app som gör det roligt för barn att borsta tänderna. Vi känner att den gör skillnad och jag hoppas att fler föräldrar laddar hem den till sina barn. Särskilt nu när det kommit en halloweenuppdatering, säger Annri V Thimstrand, tandvårdsdirektör i Västernorrland.

Egenvården är viktigast 

Karies kan bero på flera orsaker, för mycket socker i kosten och bristande tandborstning bland annat. Att använda fluortandkräm och borsta två gånger om dagen är viktigt. Men enligt en undersökning som Folktandvården beställt från Kantar Sifo anser 40 procent av föräldrarna med barn mellan 2 och 5 år att tandborstningen handlar om tjat och bråk.  

Sedan Rocka munnen lanserades har föräldrar hört av sig till skaparna och berättat hur appen förändrat deras vardag. Att tjatet minskar och tandborstningen blivit roligare för barnen.

Du som redan har appen nedladdad kan gå in och uppdatera den för att få halloweenuppdateringen.

Appen finns i Appstore och Playbutik och är helt gratis för nedladdning.