Eldrivna rullstolar med elektronisk styrning

ISO-kod 12 23 06. Eldrivna rullstolar med elektronisk styrning. Elektriskt drivna rullstolar som aktiveras av användaren med hjälp av ett elektroniskt styrdon (joystick).

Kriterier för förskrivning

Du kan förskriva hjälpmedlet till någon som uppfyller följande kriterier:

  • Personen har en bestående funktionsnedsättning i form av nedsatt eller ingen gångförmåga.
  • Personen har ett kontinuerligt behov (vår, sommar och höst) av rullstolen minst tre gånger i veckan för att självständigt klara sina förflyttningar för att utföra dagliga aktiviteter utanför bostaden.
  • Personen kan framföra elrullstolen på ett, för sig själv och andra, säkert sätt.

Nedsatt gångförmåga innebär maximal gångförmåga på 200 meter utomhus.

Brukaren ska använda elrullstolen med utgångspunkt från bostaden.

Elrullstol med ståfunktion

För att du ska kunna förskriva elrullstol med ståfunktion ska brukaren även ha behov av att självständigt komma upp i stående till dagliga aktiviteter.

Elrullstol med ståfunktion kan inte förskrivas för enbart ståträning.

Elrullstol med sitsnedsänkningsfunktion

För att du ska kunna förskriva elrullstol med sitsnedsänkningsfunktion ska brukaren även ha behov av självständigt komma ner och upp från golvet eller marken i dagliga aktiviteter

Elrullstol med vårdarmanövrering

För att du ska kunna förskriva elrullstol med vårdarmanövrering måste personen som framför elrullstol med vårdarmanövrering kunna framföra den på ett, för sig själv och andra säkert sätt.

Personen ska använda elrullstol med vårdarmanövrering med utgångspunkt från bostaden.

Kombineras med hjälpmedel

Inför förskrivning av elrullstol med joystick behöver du som förskrivare göra bedömningen om det finns behov av elrullstol både för inom-och utomhusanvändning. Då ska alltid en kombinerad elrullstol provas. Om det inte är möjligt att kombinera kan två elrullstolar förskrivas.

Elrullstol kan utrustas med dubbelkommando när personen delvis klarar att framföra elrullstolen självständigt och delvis har behov av hjälp.

En förutsättning för förskrivning av dubbelkommando är att personen som använder dubbelkommandot kan göra detta utan fara för den som sitter i, sig själv eller andra.

Vem kan förskriva hjälpmedlet?

  • Arbetsterpeut
  • Fysioterapeut/sjukgymnast

Förskrivning ska föregås av medicinsk bedömning av läkare gällande förmåga att framföra elrullstol.

Särskilda råd till dig som förskrivare

Elrullstol som hjälpmedel ska ersätta gångförmåga och brukarens behov av förflyttning i den dagliga livsföringen ska inte kunna tillgodoses med andra förflyttningshjälpmedel såsom manuell rullstol, kryckkäppar och dylikt eller genom andra kommunikationer såsom cykel, buss, bil eller färdtjänst. I första hand förskrivs enklaste modellen av elrullstol.

Förvaring av elrullstolen ska vara klargjord innan förskrivning påbörjas. Regnskydd, åkpåse och väskor är inte förskrivningsbart.

Hopfällbar elrullstol eller liknande för transport i bil tillgodoses ej.

Särskilda råd till brukaren

För att få låna elrullstol ska det finnas plats för laddning och förvaring. Elrullstolen ska förvaras i låsbart, skyddat utrymme som ej är våtutrymme, till exempel gemensamma förråd. Temperaturen får inte understiga +5°C.


Tillbaka till toppen