Eldrivna vårdarmanövrerade rullstolar
ISO-kod 12 23 12 - eldrivna vårdarmanövrerade rullstolar. Elektriskt drivna rullstolar som är utformade för att manövreras av en annan person än den som sitter i rullstolen.
Förskrivare
- Arbetsterapeut - gärna i samråd med hjälpmedelskonsulent
- Fysioterapeut/sjukgymnast - gärna i samråd med hjälpmedelskonsulent
Kriterier
Samtliga kriterier ska uppfyllas:
- långvarig funktionsnedsättning med kraftigt nedsatt eller ingen gångförmåga.
- behovet av förflyttning i den dagliga livsföringen ska inte kunna tillgodoses med andra förflyttningshjälpmedel såsom manuell rullstol, käppar och dylikt eller genom andra kommunikationer såsom t.ex. cykel, buss, bil eller färdtjänst.
- kontinuerligt behov (vår, sommar och höst) av hjälpmedlet minst 3 gånger i veckan, för att med hjälpare klara sina förflyttningar för att utföra dagliga livets aktiviteter utanför hemmet.
- en förutsättning för förskrivning är att den som kör den eldrivna vårdarmanövrerade rullstolen ska kunna göra detta utan fara för den som sitter i, sig själv eller andra.
Förvaring
För att kunna låna eldriven rullstol ska det också finnas plats för laddning och förvaring. Den eldrivna rullstolen ska förvaras i låsbart, skyddat utrymme som ej är våtutrymme, till exempel gemensamma förråd. Temperaturen får inte understiga +5 grader Celsius.
Övrigt
Om den eldrivna rullstolen inte nyttjas som avsett och inga rimliga skäl finns, ska en ny bedömning av behovet göras.
Brukaren rekommenderas att teckna en försäkring i samband med lån av hjälpmedel, dels för sin egen säkerhet och dels för eventuell skada på annans person och egendom. I hemförsäkringen ingår normalt en ansvarsförsäkring, men eftersom ansvarsförsäkringen inte ger ersättning till brukaren själv vid en olycka, bör brukaren även teckna en olycksfallsförsäkring.
Brukaren ska anmäla skada eller förlust av hjälpmedel till förskrivaren. Stöld och inbrott ska anmälas till polisen. Transportskada ska anmälas direkt till researrangören när skadan upptäckts.