Matvanor

Hälsosamma matvanor kan förebygga ohälsa och sjukdom.
Att diskutera matvanor kan vara känsligt, därför är det viktigt att använda sig av motiverande samtalsteknik (MI) för att nå resultat.

Strategi kostsamtal

Ta en kosthistoria, hur ser nuvarande matvanor ut?
Har patienten egna förslag på förbättringsområden?
Förstärk patientens egna tankar, eller ge förslag på åtgärder (se nedan)
Om patienten behöver kostbehandling relaterat till sjukdom eller vill ha fördjupad rådgivning hänvisa till dietist.
 

Som stöd i din rådgivning:

  • Ät mycket grönsaker och frukt, till exempel två rejäla nävar grönsaker och två frukter om dagen.
  • Välj i första hand fullkornsprodukter när det gäller bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
  • Ät fisk och skaldjur ofta, gärna 2-3 gånger i veckan.
  • Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan.
  • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
  • Välj magra, osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin.
  • Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat, men använd salt med jod.
  • Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel (mindre socker, salt, mer fiber och fullkorn, mindre och/eller nyttigare fett). 
Läs mer