Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Svenskt stöd för förlängning av transportkorridoren Skandinavien-Medelhavet - en milstolpe

2018-03-21 16:05

Regeringen har idag lämnat in ett förslag till EU-kommissionen om att förlänga EU:s transportkorridor Skandinavien-Medelhavet längs med den Botniska korridoren.

Idag kom besked från den svenska regeringen att de ger sitt stöd för en förlängning av EU:s transportkorridor Skandinavien-Medelhavet (ScanMed) från Stockholm längs med Norrlandskusten upp till Haparanda och Narvik, dvs. längs med den s.k. Botniska korridoren. EU:s transportkorridorer definieras i förordningen Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) som är ett verktyg för investeringar i europeisk transport, energi och digital infrastruktur med syfte att bland annat förbättra transportförbindelser och avlägsna flaskhalsar runt om i EU. CEF är under revidering just nu och kommissionens nya förslag väntas i slutet av maj. 

ScanMed-korridoren sträcker sig idag från Valetta på Malta norrut genom Tyskland till Stockholm och därifrån österut till Finland. Om regeringen får som de vill införlivas nu även norra Sverige i det viktigaste delarna i det transeuropeiska stomnätverket, TEN-T.

Förlängningen av ScanMed är en fråga som Mid Sweden har arbetat länge med tillsammans med samarbetspartners i nätverket Botniska korridoren och med regeringens glada besked passerar vi en milstolpe i detta arbete.

/Sofia Söderin