2013 års kulturstipendiater utsedda!

2013-10-10 10:43

Det kokar av kreativitet och skaparkraft inom kulturområdet i länet. Det visas inte minst av alla de fantastiska ansökningar som vi fått in till landstingets kulturstipendier i år. Årets kulturstipendier om sammanlagt 200 000 kronor tilldelas åtta kulturskapare i länet. Här är hela listan.

Ulrika Boden
Folkmusikern Ulrika Bodén tilldelas stipendiet för entreprenör inom kulturella och kreativa sektorn. 

- Det känns jätteroligt och inspirerande att få ett av landstingets kulturstipendium, jag har mycket idéer och blir peppad av att se att andra tror på mina idéer, säger Ulrika Bodén.

Två kulturstipendier om 30 000 kronor tilldelas musikern Emma Ahlberg och designern Johanna Westin.
Stipendiet är avsett att möjliggöra vidareutbildning, egen utveckling eller projekt inom litteratur, bildkonst, musik, teater, dans, film, foto, design och andra jämställda områden under pågående eller avslutad höge konstutbildning.

Ett arbetsstipendium om 50 000 kronor tilldelas filmaren Jonathan Norberg.
Stipendiet ska ge möjlighet att utan avbrott genomföra kulturarbete, projekt eller för att stimulera till experiment inom det kulturella området.

Fyra kulturstipendier för unga om 10 000 kronor
Dessa tilldelas illustratören Emil Maxén, dansaren Klara Degerman, musikalartisten Emanuel B. Lindström samt musikern och kompositören Samuel Mattsson. Kulturstipendiet för unga delas ut för att stimulera till förkovran, stimulans och egen utveckling.

Ett stipendium till entreprenör inom kulturella och kreativa sektorn om 50 000 kronor tilldelas folkmusikern Ulrika Bodén.
Stipendiet tilldelas en kulturutövare och entreprenör som på ett betydelsefullt sätt bidrar till att skapa ett kreativt klimat eller främjar kreativa mötesplatser i Västernorrland.

Officiell stipendieutdelning

Priserna delas ut i samband med fullmäktigesammanträdet den 27-28 november i Härnösand. Då bjuds samtliga stipendiater in för att ta emot sitt stipendium.

Stipendiet för entreprenör inom kulturella och kreativa sektorn kommer att delas ut på residenset den 6 december. Utdelningen hålls i samband med undertecknandet av det samarbetsavtal som görs inom kulturarvsområdet mellan Västernorrlands län (landstinget och Länsstyrelsen) och Riksantikvarieämbetet.

Mer om årets stipendiater

Emma Ahlberg

Emma är född 1986, bor i Sundsvall och är verksam som frilansande musiker inom folk- och världsmusikområdet. Emma är fiolspelande riksspelman med en examen från Musikhögskolan i bagaget och med tidigare studier vid Kapellsbergs musiklinje och Malungs folkhögskola. Hon ger många framträdanden i länet men även nationellt och internationellt, exempelvis har hon flera gånger medverkat vid Polarprisgalan i Stockholm.

Johanna Westin

Johanna är född 1986, bor i Härnösand och är verksam som möbeldesigner. Hon har en masterexamen i industridesign från Lunds universitet och hon har tidigare arbetat i London. Hennes design av produkter och möbler har visats på mässor i Stockholm, Lund, Göteborg, Saigon och Milano. Hon har valt att fokusera på gruppen äldre är för att hon anser att de ofta är förbisedda i dagens produkt- och möbeldesign.

Jonathan Norberg

Född 1986, bor i Sundsvall och är verksam som frilansande filmare. Har är utbildad  vid högskolan i Dalarna, film och TV-produktion, innan dess vid Jämshögs folkhögskola. Jonathan har deltagit i ett flertal filmproduktioner; som regissör, producent, fotograf samt manusförfattare. Stipendiet kommer att användas för novellfilmsprojektet ”Hejkomochhjälpmig” som ska utspela sig i Sundsvall.

Ulrika Bodén

Ulrika är född 1974, bor i Kramfors och är en av de främsta folksångerskorna i Sverige idag. Ulrika har under flera år letat fram en okänd repertoar av gamla visor från sina hemtrakter i Ångermanland. Visorna har kommit att utgöra stommen i Ulrikas solorepertoar och så även i albumet ”Körksangern” där hon sjunger psalmer men med texter översatta till Junselemål av poeten och författaren Nicke Sjödin. Med stipendiet kommer Ulrika Bodén bland annat att bjuda in till viskurser i hennes studio i Kramfors och sång i Nordviksskolans aula. Långväga kursdeltagare ska få lära känna Höga kusten, i samarbete med turismutvecklaren Anders Westlund.

Emil Maxén

Emil är född 1989, bor i Sundsvall där han tillsammans med en kollega driver illustrationsagentur/bildbyrån IDAG. Emil arbetar bland annat med att färdigställa en grafisk novell/seriebok med målgrupp ungdomar och vuxna där handling, miljöer och karaktärer är hämtade från Västernorrlands kulturhistoria.

Klara Degerman

Klara är född 1991, bor i Härnösand och är verksam som dansare. Hon har utbildad sig i dans vid folkhögskolan i Härnösand samt vid DanceWorks i Berlin. Klara har vunnit koreografitävlingen SKAPA DANS 2011 och blev 2:a i dess riksfinal samma år. Under hösten 2013 arbetar hon med en större koreografi tillsammans med musikern Sebastian Edin, Århus samt konstnären/filmaren Florian Kirmes, Berlin.

Emanuel B. Lindström

Emanuel är född 1989, bor i Nordingrå och verkar som frilansande musikalartist.
Emanuel har studerat vid Musikalakademin i Umeå samt vid Royal Academy of Music i London. Han arbetar också som danslärare vid Kramfors kulturskola och på Show- och Musikallinjen på Hola folkhögskola. Under flera år har han arrangerat en turné i Kramfors kommun med musikalartister från Sverige och England under namnet ”SDA – Songs from Different Angles”.

Samuel Mattsson

Samuel är född 1992, bor i Härnösand där han arbetar spelar blåsinstrument och komponerar. Under gymnasietiden ingick han i Svenska Landslaget i Blåsmusik. Han har studerat musik vid Ågesta folkhögskola samt komposition vid Kapellsbergs folkhögskola. Sommaren 2013 studerade han musikdramatisk komposition vid Örebro Universitet, där han bland annat skrev opera för mindre ensembler.

FAKTA

Regionala nämndens utskott beslutade den 9 oktober vilka som tilldelas landstingets kulturstipendier om sammanlagt 200 000 kronor för 2013. Söktrycket var stort i år och sammanlagt inkom 62 ansökningar till kulturstipendierna, 55 ansökningar till kulturstipendierna för unga samt 21 ansökningar till stipendiet för entreprenör inom kulturella och kreativa sektorn.


Tillbaka till toppen