237 familjer i länet har fått träffa Bokstart

2017-08-23 11:22

Sedan starten 2016 har de två projektledarna i Bokstart träffat 237 familjer och delat ut 300 bokväskor. – Vi vet att det är viktigt med tidig inlärning för att utveckla språket, säger Agneta Söstram Bylund som arbetar i projektet.

Bokstart är en nationell satsning från Kulturrådet. Den riktar sig till små barn i åldern 0-3 år och vuxna i deras närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Föräldrar uppmuntras att prata, läsa, sjunga och rimma med barnet. På så sätt utvecklas barnets språk och läsintresse.

Första året träffade Bokstart 184 familjer och under 2017 görs uppföljande möten med familjerna. Projektet jobbar dels mot nyanlända och dels mot bibliotek och förskolor.

– Familjerna har nåtts via asylboenden, öppna asylförskolor och vid hembesök, berättar Jessika Öhman, projekthandläggare.

– Ett hembesök ger så mycket, säger Agneta. Vi får träffa människor som inte är delaktiga i samhället ännu, de är i en väntan och det betyder så mycket med ett avbrott i vardagen – det märker man särskilt på barnen vi träffar.

Unikt projekt i Sverige

Fem pilotprojekt pågår i Sverige, varav ett i Västernorrland. År 2016 startade Region Jämtland/Härjedalen och Västernorrland som glesbygdssatsningar. Det speciella med Västernorrlands satsning är att den riktar sig till asylsökande småbarnsföräldrar i glesbygd. Under år två och tre vidgas Bokstart i Västernorrland till nyanlända småbarnsföräldrar.

Nu är projektet inne på sitt andra år och uppföljande möten görs med familjerna. Flera asylboenden har avvecklats i länet och familjerna har flyttats, många till egna lägenheter. Detta gör att samarbetet med barnhälsovården blir viktigt för att kunna nå familjerna.

– Det är jätteroligt, mötet med människor är så stimulerande. Nu märker vi att vissa barn som vi träffade på asylboenden känner igen oss när vi besöker dem hemma, säger Jessika.

Ju tidigare vi läser för barnen desto bättre

Statistik visar att föräldrar läser allt mindre för sina barn. Forskning visar också att det är viktigt att börja läsa tidigt för sina barn.
– Särskilt när barnen är små läser vi mindre för dem, säger Jessika. Därför har vi också träffat fyra barnavårdscentraler i länet för att ge information och uppmuntra till samarbete mellan BVC och biblioteken.

Vi vill också uppmuntra till samverkan mellan BVC, bibliotek och förskola när det gäller små barns språkutveckling.
– Det nya Bokstartsprojektet som kommer från Regeringen kommer att vara tydligt riktat mot BVC, bibliotek och förskolor, berättar Agneta.

Bokstart år 2016

  • 15 asylboenden och fem öppna asylförskolor i Västernorrland fick besök av Bokstart
  • 35 familjer fick hembesök
  • 184 familjer fick en bokväska
  • 18 olika språk har pratats vid mötena
  • 254 barn i åldrarna 0-5 år har projektdeltagarna träffat

Tillbaka till toppen