2,5 miljoner från Visare Norr

2010-08-11 21:47

Forskningsanslaget Visare Norr fördelar nu nära 2,5 miljoner kronor till 30 projekt i Norrland. Totalt får 28 projekt med 80-talet huvudsökande dela på 2,4 miljoner som de fyra norrlänen satsat för 2009. Dessutom delar två projekt på 70.000 kronor ur Folke Lithners fond för klinisk diabetesforskning i Norrland.

Visare Norr – som står för Vårdforskning i samverkan regionalt i norr – har sedan 1986 fördelat 60 miljoner kronor till närmare 950 norrländska forskningsprojekt. Utöver det anslår också de fyra norrlandstingen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten tillsammans årligen 25 miljoner kronor till FoU- och spetsprojekt.

Huvudsyftet med anslagen är att stimulera till forskning i samverkan mellan norrlandstingens anställda och Norrlands Universitetssjukhus, Umeå universitet, Luleå Tekniska universitet samt Mittuniversitetet. Det handlar i första hand om forskningsprojekt med klinisk och annan verksamhetsanknuten inriktning, vilka är av gemensamt intresse för utvecklingen av den norrländska hälso- och sjukvården. Meningen är också att stimulera till ökad forskningssamverkan över landstingsgränserna i den norra regionen.

Läs hela pressmeddeladet som skickats ut av Norrlandstingens Regionförbund


Tillbaka till toppen