30 år i hälsans tecken

2012-08-27 14:58

Österåsens Hälsohem firade 30 år i landstingets tjänst med inbjudan till Öppet Hus 25 augusti. Många hade hörsammat inbjudan och kom för att lyssna till föreläsningar, pröva på olika träningsformer som bland annat qi gong eller avnjuta en färgsprakande, näringsrik lunchbuffé.

{ImageGallery}

 

Personalen på Österåsens Hälsohem satsade friskt och bjöd på guidning och allehanda smakprov av allt från dansrörelser och yoga till ört- och svampkunskap och en alldeles nyskriven, sannsaga skriven och framförd av Hervor Sjödin.

Lev mens du lever

Verksamhetschef Peter Hollbrink beskrev med stolthet det hälsoarbete som nu bedrivits i 30 år för mer liv och hälsa som även ökar chansen till ett längre liv.
- Allt fler får upp ögonen för att det går att påverka hälsan, att må bättre livet ut och att verkligen leva mens vi lever, inledde han.

En riktig sannsaga

Hervor Sjödin har under åren varit en trogen gäst på Österåsen först som tuberkulospatient på 1940-talet och för dagen som ”sagotant”, en storyteller. Hon delade med sig av en egenhändigt skriven passionerad sannsaga som började i slutet av 1700-talet om kungar, patienter, konstnärer som alla välkomnats till Slottet Snöfrids öppna famn. I dag är detta Österåsens Hälsohem där redan överläkaren Helge Dahlstedt under första hälften av 1900-talet lyckades med att liva upp dåtidens patienter på Österåsen genom olika aktiviteter som musik, skidåkning, olika hantverk och studier. Det gav en djupare mening åt tillvaron.

Visserligen berättade Hervor Sjödin en saga men ack så sann. Även i dag får gästerna på Österåsens Hälsohem njuta av atmosfären i den över hundraåriga majestätiska byggnaden med allt som dagens friskvård och rehabilitering kan erbjuda.

Enda i världen

- Vår sköna jubilar har alltid varit en föregångare och tycker om att ligga i framkant. Redan 1982 tog landstingsrådet Bo Holmberg sitt klokaste beslut att starta hälsohemmet som det första landstingsägda i världen, berättade dagens storyteller och fortsatte:

- Det är bara att konstatera att Österåsen aldrig varit bättre, friskare och aldrig mer älskat, aldrig mer nödvändigt för alla de tusentals som funnit och ständigt finner nya vägar till ett bättre och hälsosammare liv. Det lönar sig med en friskare befolkning!


Tillbaka till toppen