Bild på nummer av Y-bladet

40-årsjubileum för lättlästa nyheter

2020-10-16 09:55

Y-bladet är Region Västernorrlands tidning med lättlästa nyheter om vad som händer runtom i länet. Den har nu funnits i hela 40 år och gett både personer med funktionsvariationer, nyanlända och äldre möjlighet att ta del av lokala nyheter.

Y-bladet har fyra sidor med svart text på gul bakgrund. Den är skriven i stor stil (18 punkter eller större bokstäver). Den innehåller kort och gott enklare ord och meningar. Målgruppen är personer med olika typer av funktionsvariationer, både tillfälliga och bestående sådana. Den har även använts mycket i undervisning för nyanlända, vid högläsning för äldre och för personer med afasi.

Y-bladet har ungefär 200 prenumeranter och dövblinda och blinda får den i punktskrift. Dessutom får flera personer Y-bladet via e-post.

Artiklarna i Y-bladet läses alltid in och går att lyssna på via Y-bladets webbplats. Där finns också en inläsningstjänst där privatpersoner kan få tidningsartiklar, protokoll, recept, instruktionsböcker eller utdrag ur böcker inlästa – helt kostnadsfritt.

Vecka 42 kom Y-bladet ut som ett dubbelnummer. Här finns ett jubileumsreportage med anekdoter om Y-bladet att lyssna på.

Prenumerera på Y-bladet

Skulle du, eller någon du känner, glädjas av att få lättlästa nyheter hemskickad?

Anmäl dig eller någon anhörig till utskicken.


Tillbaka till toppen