Äldre kvinna med lap top
Det går att boka vaccinationstid via webbtjänsten 1177.se, appen MIttVaccin eller telefonnumret 0611-804 00. Fast det måste gå minst fyra månader mellan dos tre och fyra.

Dos fyra kan bokas av dig som fyllt 80

2022-03-08 08:00

Från och med i dag kan västernorrlänningar som är 80 år eller äldre boka fjärde dosen vaccin mot covid-19. Men innan det är möjligt att ta dosen måste det ha gått minst fyra månader sedan förra vaccinationstillfället.

Personer som har särskilt boende för äldre (SÄBO), hemtjänst/hemsjukvård eller ingår i vissa särskilt utsatta grupper har erbjudits en extra påfyllnadsdos (dos fyra) via sin vård- eller omsorgsverksamhet. Nu är det dags för personer som är 80 år eller äldre att boka tid för vaccination via 1177.se, appen MittVaccin eller telefonnumret 0611-804 00.

Viktigt att kontrollera dosintervallet

Nu öppnar bokningen av dos fyra för alla 80-plussare.

- Det som är viktigt att tänka på är att det måste ha gått minst fyra månader sedan förra vaccinationstillfället när man tar dos fyra, säger Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccinationer, smittspårning och provtagning kopplat till covid-19.

Personer som är 80 år och äldre är bland dem som löper störst risk i samhället för att bli allvarligt sjuka till följd av covid-19.  Vaccinets skyddseffekt minskar också snabbare hos äldre personer än hos yngre. 80-plussarna hör dessutom till dem som tidigast fick dos tre.

- Det är viktigt för de äldre att ta även den här vaccinationsdosen för att få ett förlängt skydd mot covid-19, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Vaccinationer erbjuds i alla kommuner

Just nu erbjuds vaccination på 17 platser runt om i länet. Vaccinationslokalerna ligger främst i anslutning till hälso- och vårdcentraler och erbjuder i flera fall både tidsbokning och drop-in. I Birsta finns en vaccinationslokal inne i köpcentrumet.

- En nyhet från och med nästa vecka är att vi börjar erbjuda drop-in-vaccinationer i Centrumhuset i Timrå. Det gäller vecka 11-14, på tisdagar och onsdagar klockan 09:00-15:00, säger Malin Plantin Sjöblom.

När lokalen i Timrå öppnar innebär det att Region Västernorrland erbjuder vaccination mot covid-19 i alla länets sju kommuner.

- Fler vaccinerar sig när de kan göra det nära där de bor. Vi hoppas att alla västernorrlänningar inser att pandemin fortfarande pågår och tar alla doser de rekommenderas att ta, säger Malin Plantin Sjöblom.

Kontrollera när den tredje dosen togs

Du kan kontrollera när du fick den tredje vaccinationsdosen antingen i din journal på 1177.se eller i ditt vaccinationsbevis på covidbevis.se. Det måste ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen innan du kan få en fjärde dos vaccin mot covid-19.  


Tillbaka till toppen