Årets kulturstipendier delades ut vid landstingsfullmäktige

2012-06-25 10:57


Marta Parkman var en av tre kulturstipendiater som tilldelades 25 000 kronor vid fullmäktiges junimöte i Härnösand. Regionala nämndens ordförande, Sverker Ågren, delade ut priset.

Marta Parkman, Caroline Pyo soon Byström och Stefan Engblom fick landstingets kulturstipendier 2012 för att kunna vidareutvecklas inom sitt kulturområde. Stipendierna delades ut vid landstingsfullmäktiges möte i Härnösand onsdagen den 20 juni.

Den begåvade musikalartisten Marta Parkman fanns på plats under landstingsfullmäktiges möte för att ta emot 25 000 kronor i kulturstipendium från landstinget. Hon tackade genom att göra ett uppskattat framträdande för politikerna med sången ”Du måste finnas” från Kristina från Duvemåla, ackompanjerad av sin far Olle Parkman.

– Pengarna kommer att gå till en 3-årig utbildning vid Complete Vocal Institute i Köpenhamn. Utbildningen börjar i augusti och ska utveckla mig som sångerska och sångpedagog, sa Marta Parkman i sitt tacktal.

Ytterligare två stipendiater

Ytterligare två unga kulturutövare från länet tilldelades landstingets kulturstipendium men kunde tyvärr inte delta på utdelningen.
 
Caroline Pyo soon Byström fick 25 000 kronor i kulturstipendium för att kunna finansiera sin utbildning på DanceWeb Scholarship i Wien i sommar. Det var som en av 1023 internationella sökande till 67 platser som Caroline har blivit antagen till utbildningen.

Stefan Engblom fick även han 25 000 kronor i stipendium för att kunna vidareutveckla sitt formspråk. Han kommer även att bygga vidare på sitt projekt som handlar om ett typsnitt med utgångspunkt från den svenska konstnären Carl Fredrik Hill.

Landstinget Västernorrlands kulturstipendier delas ut till personer som är mantalsskrivna i Västernorrland eller som genom sin kulturella verksamhet eller på annat sätt har nära anknytning till länet. Stipendiepengarna ska ge de sökande möjlighet att fördjupa sig och att förverkliga projekt inom sitt kunskapsområde.

Lyssna på Martas framträdande


Tillbaka till toppen