Artrosskolan-övningar som ger hjälp

2010-08-11 21:47

Träning ger smärtlindring. Det får ”eleverna” i artrosskolan i Matfors erfara. Här samlas en grupp med sju patienter två gånger i veckan under tre veckor. ”Lärarna” är två sjukgymnaster på vårdcentralen.

Att röra på sig är inte enbart trevligt utan kan även ge lindring vid exempelvis artros. Detta, motiverande samtal samt information om riskfaktorer och övningar serverar sjukgymnasterna Lotta Fredbäck-Dahlkvist och Kerstin Fraenell till gruppen i artrosskolan. Målet är förbättrad livskvalitet och aktivitetsnivå samt mindre sjukvårdkonsumtion och sjukskrivning. Artrosskolan vänder sig till personer över 30 år, som sökt vård för artros eller långvarig smärta.

Tilltro till egen förmåga

– Efter besök hos sjukgymnast för undersökning och bedömning erbjuder vi plats i artrosskolan. Övning på rätt sätt kan även ge smärtlindring, hävdar de båda.


– Vi har ett medicinskt ansvar och gör individuella anpassade övningar för deltagarna. Vårt syfte är att var och en ska få tilltro till sin egen förmåga och våga röra sig även om det gör ont, säger Lotta Fredbäck-Dahlkvist.

Uppvärmning på motionscyklar.jpg

Innan träningen börjar så gäller det att värma upp sig. Här trampas flitigt av fr. v. Anna-Märta Wiström, Eva Wikström och Ulla-Britt Stegeby
tillsammans med roddaren Eva Wikström i bakgrunden.

Peppar varandra

– Åtta av tio personer drabbas någon gång i livet av artros. Om alla dessa skulle få information och komma igång med någon form av fysisk aktivitet och eventuell viktnedgång samt komplettera med smärtstillande läkemedel så skulle kanske enbart var tionde patient behöva opereras, menar Kerstin Fraenell.

Tre av träffarna i skolan går de igenom teori, kroppskännedom och smärthantering De förklarar bland annat att fysisk aktivitet och belastning gör så att ett smörjmedel bildas och att brosk kan återbildas. Sedan går gruppen vidare och övar i gymnastiksalen. Andra tips som de delar med sig av är att se över sina skor, sulor och belastning.

– Kroppen avlastas även med hjälp av ökad muskelstyrka. Rolig träning och gruppaktiviteter värdesätts av patienterna. De motiverar och peppar varandra. Här kan de pröva på olika träningsmodeller och känna vad som passar dem bäst.

artrosskola.jpg

Det ska kännas på rätt sätt. Sjukgymnast Kerstin Fraenell
visar Ingrid Lindblom hur hon kan röra fötterna för att det
ska fungera på bästa sätt.

Minskat lidande och kostnad

Att metoden även är kostnadseffektiv är också ett plus. Med regelbundna övningar behöver inte alla besvär leda till operation.

– Dessutom har det framkommit att vi i Sverige gör alltför många artroskopier och titthålsundersökningar av knän. Tänk om flera patienter kunde få möjlighet att skolas och upptäcka sina möjligheter på liknande sätt. Vilken besparing av lidande och kostnader!, säger Kerstin Fraenell.

Efter genomgången skola gör eleverna en utvärdering.
– Vi har sett goda resultat och vet att övningarna har effekt redan efter sex till åtta veckor. Kanske detta kan sporra flera att satsa på denna stora patientgrupp, hoppas de båda.
 
Artrosskolan startade i höstas och nu är grupperna fulltecknade till september.


Text och foto: Barbro Nilsson

 


Tillbaka till toppen