Begåvade kulturstipendiater
2010-08-11 21:47
Tre mycket begåvade unga kulturutövare, alla med beröring till länet, fick motta stipendium vid landstingsfullmäktiges möte 23 juni.
Av 28 ansökningar var det tre som tilldelas varsitt stipendium.
Mikael Gudmunsson, född 1980 och uppvuxen i Sundsvall, har gått det estetiska programmet för konst och form samt fortsatt vid Ålsta folkhögskola. Han fortsatte på konsthögskkolan i Umeå med fri konst. Därefter har han arbetat som konstnär och bor nu i Bromma. Mikael arbetar undersökande i sitt konstnärskap med fotografi och video som främsta uttrycksmedel. Han har utforskat skogslandskapens sammansättning och tillstånd samt människans påverkan på naturen.
Skogslandskapets betydelse
Tack vare sitt stipendium vill han genomföra ett fotografiskt projekt i sommar och skildra dagens skogslandskap. Genom att följa skogsinventeringar hoppas han kunna bidra med förståelse för mänskliga verksamheters ekologiska betydelse. Arbetet ska presenteras i utställning under våren 2011 och genom publikation.
Från Örnsköldsvik till London
Maria Wernberg, född 1985, är uppvuxen i Örnsköldsvik där hon började spela fiol som barn och varit aktiv i Örnsköldsviks musikliv genom Musiksällskapets Symfoniorkester, spelmanslag, folkmusikgrupper och körer. 2004 flyttade hon till Härnösand där hon studerade klassisk violin vid Kapellsbergs musikskola under två år för att 2006 fortsätta sina studier vid Musikkonservatoriet i Birmingham. I juli i år avlägger hon sin Bachelor examen och har därför inte möjlighet att närvara här för att ta emot sitt stipendium.
Maria har under studieåren i England vunnit stora framgångar och utmärkelser, både själv och tillsammans med sin kvartett. Hon antogs 2008 till förstafiolstämman i Young Musicians Symphony Orchestra i London och har turnerat med dem sedan dess. Hon studerar även barockviolin och är medlem i en barockensemble.
Ångermanländsk riksspelman
Vid sidan om den klassiska musiken spelar hon folkmusik och utsågs 2005 till Riksspelman där hon för traditionen vidare med låtar från Ångermanland. Stipendiet vill hon använda till vidareutbildning med masterstudier i violin vid någon av Englands musikhögskolor.
Nycirkus som uttryck
Emilia Wibron Vesterlund, född 1985, är uppvuxen i Stöde och bosatt i Paris. Hon började sin teaterbana hos Kvartersteatern i Sundsvall gick sin scenkonstutbildning vid Wendelsbergs teater- och skolscen 2005-2008. Där har hon utbildat sig till teaterpedagog men fann snart att det var den fysiska teatern som intresserade henne mest, vilket lett in henne till nycirkus som uttrycksform. Hon bor nu i Paris och tar lektioner vid olika cirkusskolor och ett danscenter.
Inom nycirkus har hon valt disciplinen slak lina, en konstform som kräver mycket träning, stark vilja och total koncentration men också möjligheter till innovation och dansant koreografi.
Emilia som Elvira
Emilia har under skollov och några somrar arbetat som workshopledare i jonglering och clown på Kulturmagasinet och varit historieguide på Norra Berget men även uppträtt på lina som Elvira Madigan. Hennes intresse för att lära barn och ungdom nycirkus, och med Frankrikes många cirkusskolor för barn som förebild, gör att hon ser som sin uppgift att införa den traditionen även här som artist, tränare och pedagog.
Sitt stipendium ser hon som en hjälp att vidareutbilda sig vid någon av Europas skolor för nycirkus för att utveckla sig konstnärligt och i olika cirkusdiscipliner, dans, scenframställning samt produktion.
Emilia var den enda av de tre stipendiaterna som kunde närvara denna dag:
– Tack! Det är verkligen kul att ni var modiga och vågade välja något som nycirkus i stället för traditionell teaterkonst. Jag sökte detta för att kunna vidareutveckla mig. Nu har jag varit två år i Paris och sökt och även kommit in både i London och Köpenhamn. Så nu gäller det att välja, säger den glada stipendiaten, som egentligen skulle stå på slak lina, men eftersom ingen sådan fanns tillgänglig så poserade hon i stället så galant.
Text och foto: Barbro Nilsson