Britt från Sundsvall årets bröstsjuksköterska

2011-10-14 14:53

Britt Andersson från Sundsvalls sjukhus har tillsammans med Maria Forssell på Skellefteå lasarett utsetts till Årets bröstsjuksköterskor 2011. Utmärkelsen utdelades i samband med Stora Bröstcancerdagen i Berns salonger på fredagen. Prisutdelare var Kevin Borg, Idolvinnaren.


Britt Andersson från Sundsvalls sjukhus utsågs till Årets bröstsjuksköterska
vid Bröstcancerdagen.


Det var fjärde gången som Årets bröstsjuksköterska delas ut. Priset har instiftats av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, i samarbete med Novartis för att uppmärksamma bröstsjuksköterskornas viktiga arbete.

Britt Andersson från kirurgkliniken i Sundsvall belönas för ”sitt helhjärtade arbete genom att i varje enskilt möte ge bröstcancerbehandlade stöd och finnas som en ledsagare längs vårdkedjan samt för sin ihärdiga kamp för att lymfterapin ska få finnas kvar vid sjukhuset”.

– Man blir förstås jätteglad och hedrad, säger hon.

– Det här är en bekräftelse på att man gör rätt saker, fortsätter hon och tillägger att utmärkelsen ger henne ny kraft i hennes personliga korståg för att rädda det som finns kvar av lymfterapin.

Lång erfarenhet

Britt Andersson började i vården redan 1968 och har arbetat inom såväl onkologi som kirurgi innan hon blev bröstsjuksköterska för drygt sju år sedan. Sin långa erfarenhet ser hon som en tillgång.

– Jag menar att en bröstsjuksköterska måste vara trygg i sig själv för att kunna förmedla och skapa trygghet.

Maria Forssell från Skellefteå blir Årets Bröstsjuksköterska ”för sitt varma engagemang och professionella bemötande av patienter samt för sitt idoga arbete med rehabiliteringskurser för bröstcancerbehandlade vilket ger dessa personer ett enormt stöd att gå vidare i livet”.

Kevin utdelare

Utmärkelsen Årets bröstsjuksköterska 2011 delas ut av Kevin Borg, som vann Idol häromåret. Han har personlig erfarenhet av den tragedi bröstcancer kan innebära.

– När jag var 16 år gammal dog min mamma Theresa i bröstcancer, säger han.

Dagen till ära framför han sin nya singel Unstoppable för allra första gången. Den ges ut till förmån för Bröstcancerfonden. Överskottet från skivförsäljningen – 40 av de 50 kronor skivan kostar – går till Bröstcancerfonden.

– Det känns både bra och viktigt att bidra till kampen mot sjukdomen som tog min mamma, säger han.


Tillbaka till toppen