Byabussen uppmärksammas av EU-kommissionen

2012-06-19 13:38

Byabussen i Kölsillre fortsätter att uppmärksammas efter vinsten i den nationella tävlingen för Goda Exempel inom kollektivtrafik i mars. Nu är det europeiska kommissionen som uppmärksammar transportlösningen genom att utnämna det till veckans projekt.

– Det är nog främst tack vare det nationella pris vi vann i mars som EU-kommissionen fått upp ögonen för vårt projekt, , säger Emilia Rapp, projektledare för Transportlösningar i glesbygd.

– Jag tror att kommissionen vill lyfta projektets nära samarbete med resenärerna men också resenärernas stora engagemang, vilket tillsammans har gjort Byabussprojektet så framgångsrikt

Att utses till veckans projekt av EU-kommissionens innebär att projektet kommer att marknadsföras på kommissionens hemsida under en tid framöver.

EU-kommissionen om projektet

Byabussprojektet ägs av landstinget

Pilotprojektet Byabussen lanserades i mitten av september 2010 i byn Kölsillre, beläget ca 40 km väster om Ånge. Projektet är ett försök hitta ett nytt alternativ till den dyra kollektivtrafiken i glest befolkade områdena där avstånden är långa och antalet resenärer är få.

Byabussen är en minibuss som i jämförelse med traditionell kollektivtrafik inte körs av en professionell chaufför utan av en passagerare. Projektet har inte bara visat sig vara billigare och smidigare än traditionell kollektivtrafik, det har också fört folk i bygden närmare varandra.

Byabussprojektet ägs av Landstinget Västernorrland tillsammans med Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län samt Ånge kommun och finansieras av EU:s Norra periferiprogram.

Se filmen om byabussen


Tillbaka till toppen