Dagvårdsbehandlingar är framtiden

2010-09-22 15:53

Dagvården på Örnsköldsviks sjukhus har byggt ut och fått nya ändamålsenliga lokaler. Den 23 oktober invigs de nya lokalerna av landstingsråd Elisabeth Strömqvist.

Några av medarbetarna på Dagvården, Örnsköldsviks sjukhus. 23 oktober invigs deras nya, ändamålsenliga lokalerFör drygt tio år sedan startade Dagvården sin verksamhet. Den var då dimensionerad för cirka 500 patientbesök per år. Ursprungstanken var att man ville samla cytostatika-behandlingar och personalkompetens på ett och samma ställe.

Stark utveckling av behandlings-metoder

Verksamheten har successivt vuxit sedan dess. Idag har Dagvården omkring 3 000 patientbesök per år.

Numera bedrivs dagvårdsbehandlingar inom många specialiteter tex onkologi, hematologi, neurologi, reumatologi och andra immunologiska sjukdomar. Nya behandlingsformer har utvecklats, i dag botas långt fler människor än för 20 år sedan.

Forskning har bidragit till att traditionell behandling kombineras med eller ersätts av antikroppsbehandling – läkemedel som är utvecklade att känna igen och ”förstöra” sjuka celler utan att skada de friska cellerna. Därmed förbättras effekten av behandlingen.

– Man kan beskriva antikropparna som ett slags målsökande robotar, förklarar Maria Öberg, sjuksköterska på Dagvården. De söker upp den sjuka cellen och fäster på den, därmed startar en rad olika mekanismer som leder till att den sjuka cellen dör men de friska cellerna skonas.

Utvecklingen av antikroppsbehandlingar är på stark frammarsch inom flera terapiområden.

Sedan år 2005 har dagvårdspersonal försett patienter i behov av central infart med Picc-linekateter, detta är en verksamhet som stadigt ökar då säker venväg ofta efterfrågas

Vill visa sin verksamhet

Förutom att de nya lokalerna nu är dimensionerade för den stora mängd behandlade patienter, innebär det bättre möjligheter för patientövervakning och förbättrad arbetsmiljö för personalen.

– De nya lokalerna har inneburit något mycket positivt för oss, säger Christina Lindahl, sjuksköterska Dagvården. Vi hoppas att vi med öppet hus under vår invigning ska kunna få visa Örnsköldsviksborna inte bara vilka fina lokaler vi har, utan också att vi har en väl fungerande verksamhet och att det på vårt sjukhus finns hög kompetens för den här typen av behandlingar.

 

Text och foto: Erika Jakobsson 


Tillbaka till toppen