Dialogkväll om Regionfrågan med avstamp i Härnösand

2011-01-31 11:05

Regionfrågan diskuteras med Mats Sjöstrand

– Vi går nu ut för att diskutera alla alternativ i regionfrågan. Det blir ett avstamp för vårt arbete med att prata om regionerna och deras fördelar och lyssna på åsikter. Till midsommar ska vi sedan ha kommit överens om vilken regionindelning som är bäst. 

Det säger landstingsrådet Per Wahlberg inför onsdagskvällens öppna debatt på Teatern i Härnösand, där regeringens utredare av regionfrågorna, Mats Sjöstrand också medverkar. Dessutom finns den grupp landstingsstyrelsen tillsatt med. Där ingår förutom Per Wahlberg (M) även Hans Hedlund (C), Elisabet Strömqvist (S), landstingsdirektör Anders L Johansson och planeringschef Christer Nylén.

– I förra omgången körde vi i diket eftersom vi började med att rita upp kartan först. Istället ska vi nu börja förutsättningslöst och förklara vitsen med regioner, säger Per Wahlberg.

– Vi ska förklara varför vi måste ha regioner, fördelarna med dem men också vilka alternativ som finns. Vid avstampet börjar vi prata med allmänheten, fortsätter han.

Utredaren med

Flera träffar med allmänheten runt om i länet kommer, men den på onsdagkväll torde vara den enda där regeringens utredare finns med.

– Jag tror också att om vi visar lite kompromissvilja i frågan, får vi också större chans att påverka hur regionindelningen ska vara, tror Per Wahlberg.

Risken är ju annars att man till och med kan tvingas på en regionindelning. Eller – som Per Wahlberg beskriver som det värsta tänkbara scenariot – inte får någon regionbildning alls.

– Vi kan inte lösa framtidens välfärdsproblem utan att samarbeta. Det gäller kultur, sysselsättning, infrastruktur, turism med mera, säger han.

Första strecken

Den grupp som utsågs av landstingsstyrelsen ska under våren samtala med kommuner, företag med flera kring regionfrågan och därmed få klart vilken indelning som kan bli den bästa. Alla varianter finns med och även tanken om en storregion som i sig är indelad i två mera lokala styren. Allt är möjligt.

– Vi börjar med ett vitt papper, säger Per Wahlberg.

De första strecken på det pappret ritas upp på onsdagskvällen vid mötet i Härnösand. Ett möte som redan väckt stort intresse i länet.


Tillbaka till toppen