Efter kulturstipendiet blev kurs i kulning verklighet

2015-02-26 15:08

Folksångerskan Ulrika Bodén har de ångermanländska visorna nära hjärtat. 2013 fick hon landstingets stipendium till entreprenör inom kulturella och kreativa sektorn och kunde tack vare det avsätta tid för att utveckla sin hemsida och starta kursverksamhet i folklig sång och kulning.

Som frilansare var det svårt för Ulrika Bodén att avsätta tid för att planera upplägget för hemsidan, skriva texter och ordna med bilder. Men tack vare stipendiet kunde hon ta sig den tiden att sitta i lugn och ro och arbeta systematiskt.
– Det var mycket värdefullt för mig att få koncentrerad tid som jag annars saknar, säger Ulrika Bodén.

Nominerad till årets artist

Allt blev också klart i precis rätt tid. Vid samma tidpunkt som hemsidan sjösattes blev Ulrika Bodén nominerad till Årets artist och hennes skiva Kärlekssånger blev nominerad till Årets album vid Världsmusikgalan i Umeå, hon nominerades till Västerbottenskurirens kulturpris samt vann Manifestpriset för Årets album våren 2014. Så när bilder och texter så väl behövdes fanns de uppdaterade och klara på hemsidan.

– Det som är fiffigt med det här stipendiet är att det inte måste vara något helt nytt man söker till, vilket annars är vanligt, utan man kan fördjupa och utveckla något som redan är påbörjat, säger hon.

Ulrika Bodén är i dag en uppmärksammad vissångerska, uppvuxen i Helgum men numer bosatt i Nora i Höga Kusten. Visor från Ångermanland ligger henne särskilt varmt om hjärtat och de löper som en röd tråd genom hennes musicerande. Sedan några år sjunger Ulrika Bodén också Nicke Sjödins översättningar av psalmer till Junselemål.

Svenska visor – ett guldkorn

Tillsammans med sitt band Ulrika Bodén Band men även i andra konstellationer har hon framöver flera spelningar inbokade både i närområdet och mer långväga. Förutom att stå på scen och anordna kurser så ägnar Ulrika Bodén mycket tid till att fördjupa sig i insamlat material ur den svenska visskatten.

Häromleden satt hon på visarkivet i Stockholm sju timmar i sträck och lyssnade. En gång i timmen kanske hon hittar ett guldkorn så det blir väldigt mycket lyssnade men det är det värt.

– Murberget har också jättefint material och det är superkul att skapa sin alldeles egna repertoar.

Sista ansökningsdag för våra kulturstipendier är den 24 augusti 2015 
Läs mer och ansök

Fotograf: Anna Gullmark


Tillbaka till toppen