Invigning av rehabbassängen vid Länssjukhuset i Sundsvall

2013-11-07 11:23

Efter nästan tre års väntan invigdes den 6 november landstingets rehabbassäng vid Länssjukhuset i Sundsvall och är nu åter i drift.


{ImageGallery}


Sofie Lidehäll, enhetschef vid sjukgymnastiken, bjöd på cider och (FP) Ingeborg Viksten, ordförande i Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden klippte bandet vid bassängkanten.

- Att efter tre år åter få använda en ändamålsenligt anpassad rehabbassäng här på Länssjukhuset med sluttande golv och lift känns jättebra, säger Sofie Lidehäll, enhetschef.

- Genom gemensamt idogt arbete och många skrivelser med argument att bassängen behövs, från ett flertal patientföreningar som till exempel Reumatikerförbundet och NHR-neurologiska handikappades förbund, har denna renovering till slut prioriterats och genomförts, säger (FP) Ingeborg Viksten, ordförande i FPT-nämnden.

Patienterna har tidigare hänvisats till Himlabadet

Kaklet gick sönder när man tömde bassängen på vatten. Då fattades även ett beslut att bassängen skulle tas helt ur bruk. Patienterna hänvisades sedan till Himlabadet i Sundsvall och har rehabtränat där fram tills nu.

Cirka en tredjedel av samtliga patienter valde att inte ta del av bassängträningen eftersom rehabbassängen på Himlabadet inte var tillräckligt anpassad för dessa patienter.

Omklädningsrum och ytor var inte alltid tillgängliga för de som hade speciella handikapp eller behov. Ibland hände det att ledsagare inte kunde följa med in i omklädningsrummet som man skulle använda, på grund av att man var av annat kön än de som befann sig där.

Personalen finns nu nära till hands

Personalen får också bättre arbetsvillkor tidsmässigt när de nu kan ta hand om sina patienter vid Länssjukhuset i Sundsvall och slipper ta sig ner till Himlabadet.

-  Förut var det sällan möjligt för patienten att träffa sin egen sjukgymnast i samband med bassängträningen. Nu ökar kvaliteten på träningen för patienten när vi kan titta in till patienten och handleda hon/han med jämna mellanrum , berättar Sofie Lidehäll, enhetschef.

Bengt-Allan Forselius, kassör NHR-förbundet är också nöjd med att renoveringen är klar.
- Jag kan inte dra så stor nytta av bassängträning själv men mina vänner kan det, säger Bengt-Allan.

Fulltecknat schema

Anne Lindgren, sjukgymnast och Anne Thelander, t.f verksamhetschef vid rehabiliteringskliniken står vid det fulltecknade schemat på whiteboarden och känner lättnad att bassängen äntligen kan tas i bruk igen.

- Vi har redan ett fullspäckat schema och nu får vi se om Primärvården också kanske vill hyra bassängen framöver, tillägger Anne Lindgren, sjukgymnast.


Text och foto: Eva Coos Berglund


Tillbaka till toppen