Dialyspatienter får ersättning

2010-08-11 21:47

De dialyspatienter som själva kan utföra sin dialys i hemmet ska få ekonomisk ersättning. Det beslutade landstingsfullmäktige vid sitt sista möte före sommaruppehållet.

Den 25 juni beslutade alltså landstingsfullmäktige att de som kan utföra dialys i hemmet ska få ersättning för de merkostnader som det innebär. Det handlar om kostnader för el, vatten och sopor. Sammantaget kan de få upp till 8.500 kronor om året.

Stora vinster för patienten

Det är stora vinster för såväl den enskilda patienten som för sjukvården om behandlingen kan utföras i hemmet. För patienten blir den dagliga friheten större.

– Den stora vinsten med hemdialys är för patienten, som slipper åka till sjukhuset för dialys, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Bolin.

– Patienter som har så kallad periotonealdialys är ju inte ens bundna vid hemmet utan kan sköta sin dialys även på resande fot, understryker han.

Tanken med kostnadsersättningen är att stimulera fler till hemdialys, eftersom det frigör resurser på sjukhusen. Man frigör då dialysplatser på sjukhuset för de patienter som inte kan sköta en hemdialys. Dessutom minskas behovet av sjukresor.

Kåge Wiklund
Sara Johansson
Ledningsstaben Information

 


Tillbaka till toppen