Ewa Söderberg (S) har avgått

2010-08-11 21:47

– Jag hoppas den kommande perioden med kostnadsminskningar blir lugnare om jag kliver av. Jag avgår med omedelbar verkan som landstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande.

Ewa Söderberg.jpg

Bomben briserade på måndagsmorgonen i Landstinget Västernorrland: Ewa Söderberg slutar omgående. Landstingsstyrelsen informerades på morgonen när ett tvådagarsmöte startade för dem. Därefter höll hon en presskonferens inför ett stort pressuppbåd för att meddela allmänheten om sin avgång.
– Jag gör det för landstingets skull, för det har blivit svårt att föra en vettig diskussion. Jag gör det också för partiets skull men även för min egen skull. Jag är inte mer än människa och det har varit tufft, förklarade hon.

Mediabilden

Det som fått henne att ta beslutet var en genomgång av vad som skrivits på sistone i media. Hon hade tittat igenom det under helgen.
– Jag känner inte igen den människa jag beskrivs som där, säger hon.
Detta att Kommunal och flera andra organisationer krävt hennes avgång menade hon också visade på att hon inte hade allmänhetens förtroende längre.
Ändå fick hon fullt förtroende när socialdemokraterna sammanträdde i tisdags.
– Där ställde jag en förtroendefråga och fick ett tydligt mandat att fortsätta, säger Ewa Söderberg.
Men mediabilden blev alltså för mycket och fick henne att kliva av.

Självkritisk

Hon var vid mötet med media självkritisk.
– Jag gjorde misstag i mitt hantverk när jag runt jul inte kallade till ett extramöte med Landstingsstyrelsen, när Sara Ekström meddelat att hon avgick som landstingsdirektör, säger hon.
– Jag trodde det skulle räcka med att vi ringde runt och informerade alla partierna och tyckte att ett extramöte inte skulle tillföra något, då Sara Ekström redan fattat sitt beslut.
Men detta har hon fått kritik för i efterhand och hon medger att det var fel. Däremot tycker hon inte att tillsättandet av Sigbjörn Olofsson – som från början var tänkt som ett stöd för Margaretha Rödén men då hon inte accepterade kom att ersätta henne helt – var något misstag.
– Det var istället klokt. Vi hade inte varit där vi är nu utan honom, säger hon.

Viss stolthet

Hon tycker det är tråkigt att inte fått genomföra hela den sparprocess som är nödvändig. Men hon säger samtidigt att hon känner stolthet över flera beslut hon varit med om att genomföra under åren.
Hon tillträdde som landstingsråd redan 1992 och blev ”förstaråd” för fyra år sedan efter Jan Sjödin. Formellt blir det nu Benny Eriksson i egenskap av vice ordförande i Landstingsstyrelsen som tar vid, medan socialdemokraterna bestämmer vem som slutligen ska bli Ewa Söderbergs efterträdare. Beslut ska sedan tas om detta, troligen vid ett extra landstingsfullmäktige.

Ligga lågt

Ewa Söderberg säger själv att hon nu kommer att ligga lågt och inte delta i årets valprocess. Hon menar att hon inte hjälper partiet med det, snarare stjälper, med tanke på den bild som skapats av henne.
Istället vill hon ägna sig åt en del annat ”för kuls skull” och påpekar också  att hon fyller 64 i höst vilket kan tyda på att hon tänker pensionera sig.
– Och det ska nu bli väldigt skönt med en tom almanacka framöver! säger hon.


Tillbaka till toppen