Grön tillväxt – regioner för ett resurseffektivt Europa

2013-09-03 16:21

Nu är våra stipendiater hemma igen. Fulla av inspiration om hur man kan leva miljösmart. Men även med nya erfarenheter och kontakter med andra ungdomar från hela Europa i bagaget.

Från vänster: vår ungdomsambassadör Rebecca Lampinen, Louise Berglund Häggkvist och Maria Källström. 

Assembly of European Regions (AER) årliga sommarskola hölls i Nyköping i år, med 120 deltagare från över 40 regioner från 18 olika länder. Från Västernorrland deltog vår ungdomsambassadör Rebecca Lampinen, Maria Källström och Louise Berglund Häggkvist. Årets tema var Grön tillväxt – regioner för ett resurseffektivt Europa.

Det veckolånga programmet innehöll föreläsningar, studiebesök samt workshops om regionala exempel kring hur man har arbetat med grön tillväxt runt om i Europa.
– Det finns inget bättre ställe att träffa unga, ambitiösa människor än på AERs sommarskola. Man blir inspirerad till att vara en bättre medborgare samt bättre medmänniska", säger Rebecca Lampinen.

Gröna jobb och färdsätt

MariaKällström berättar bland annat om att de efter en lång dag med föreläsningar om att förändra sin livsstil för aktivt miljöarbete på personlig nivå, fick testa på hur man tar sig fram i Sörmland med kanot. Kanotinstruktören som själv tar sig till jobbet med just kanot fick deltagarna att fundera över andra kreativa sätt att ta sig fram utan koldioxidutsläpp.

 

Vi gör alla vad vi kan för att förändra vår livsstil. Det behöver verkligen inte vara tråkigt och jobbigt att tänka om, konstaterar deltagarna i sommarskolan efter en intressant föreläsning och kanotfärd.

Våra tre stipendiater beskriver också ett inspirerande studiebesök på naturbruksgymnasiet Öknaskolan. En gymnasieskola och ett internat med 230 elever som läser vid sex olika inriktningar; lantbruk, djur, trädgård, häst och viltvård. På skolan lär sig eleverna hur man tar hand om jordbruk men även hur man bygger en grön hållbar framtid genom innovativa och moderna lösningar. I utbildningen ingår ekologiskt tänkande och allt som odlas på området är ekologiskt och KRAV-märkt. Sörmlands region vill skapa många fler gröna jobb och efter utbildningen på Öknaskolan finns det stora möjligheter för studenterna att jobba inom den gröna sektorn.

Snökylan ett bra exempel

Maria Källström berättar att hon fått med sig en massa idéer från årets sommarskola som hon kommer att implementera både personligt och regionalt. En av de roligaste sakerna var utbytet ungdomar emellan.
– Att få insikt i hur man jobbar och lever miljösmart på andra ställen och att kunna dela med sig av sin regions arbete. En höjdpunkt var när en tjej från Norge verkligen tog till sig Västernorrlands sätt att använda snö till nedkylning på sjukhusen och ville ta upp det i sin region. Jag hoppas att det här utbytet av idéer kommer synas i EU:s regioner om några år, säger Maria.

Vill du läsa mer om årets sommarskola, besök gärna bloggen från sommarskolan.  

Nästa års sommarskola genomförs i regionen Vojvodina, Serbien med temat mångfald.


Tillbaka till toppen