Hälsa, motion och visning av Gilleberget

2010-10-13 16:34

En oktobereftermiddag bjöd Vårdcentralen Gilleberget in till Öppet Hus med föreläsning om hälsa. Entrén till vårdcentralen fylldes snabbt av många som ville veta mera om fysisk aktivitet och hälsa.

Verksamhetschef Lena Bergstén hälsade alla besökare välkomna och presenterade dagens föreläsare, två studerande som läser till hälsovägledare och nu bland annat gör sin praktik på vårdcentralen. De är även utbildade ledare för fysisk aktivitet på recept.

Kostnadsfri rådgivning          blivande hälsovägledare.jpg

– Vi vill stimulera till fysisk aktivitet och arbeta ännu mera hälsoinriktat inom primärvården. Under hösten kommer vi att erbjuda fortsatt kostnadsfri vägledning och ge råd om hälsa, kost och motion.
Therese Blom och Malin Lans visade på hälsovinster med fysisk aktivitet och de kommer under hösten att erbjuda vårdcentralens patienter olika aktiviteter som promenad, stavgång, träning i gymnastiksal, pinngympa, pilates och mycket annat.

Recept på aktiviteter

– Fysisk aktivitet kan vara en del av behandlingen vid olika besvär och sjukdomar. Nu kan distriktsköterskor, barnmorskor och sjukgymnaster förutom läkare skriva ut recept, berättar Malin Lans.

– Kroppen är gjord för rörelse och många av välfärdssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärt- kärlproblem kan förebyggas genom aktiviteter, fortsätter hon.
Även stress förbättras av att vi rör på oss.
– Våra vardagsaktiviteter är viktiga. Att promenera, städa, gå i trappor eller kliva av bussen tidigare är bra metoder för att förebygga ohälsa. 30 minuter per dag gör nytta, säger Therese Blom.

Börja gärna med en ny god vana, uppmanade de båda.
Efter bildvisningen passade många av de besökande på att anmäla sig till olika aktiviteter. De som önskade fick sedan en rundvandring i vårdcentralens lokaler.

                                                                                             Text och foto Barbro Nilsson


Tillbaka till toppen