Hudcancer ökar mest - 80 procent av solskadorna uppkommer före 18 års ålder

2012-05-30 08:46

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Idag drabbas hela
40 000 svenskar varje år. Barn under 18 år är de som är både mest utsatta för solens strålar och mest känsliga för solexponering - hela 80 procent av våra solskador uppkommer före 18 års ålder. 1177.se lanserar nu ”Sommarguiden” för att ge föräldrar viktiga råd vad gäller solvett för barn.

Barn under solparasoll - i skydd från solen
   Foto: Juliana Wiklund

Riktigt små barn har nästan inget skydd alls mot solens skadliga strålar och ska därför undvika att vistas i direkt solljus, säger docent Dick Stockelberg, specialist i internmedicin samt medicinsk chef på 1177.se.

Om solens ultravioletta strålar skadar hudens celler, uppstår hudcancer. Hudcancer är den cancersjukdom som har ökat mest i Sverige de senaste årtiondena. Det bästa sättet att minska risken för sjukdomen är att undvika att bli bränd av solen genom att till exempel vara i skuggan eller ha kläder på sig.

1177 Sommarguiden ger nyttiga tips

På 1177.se, landstingens webbplats riktad till allmänheten med råd om vård, hittar du i den nya Sommarguiden viktiga råd om hur du skyddar ditt barn i solen och andra matnyttiga tips för att hela familjen skall kunna njuta av en skön sommar. Här kan du bland annat se filmen där hudläkaren ger sina bästa tips och filmen med Morgan Alling där han berättar om sin hudcancer.

För säker solning ger Dick Stockelberg några enkla råd:

- Det bästa sättet att skydda sig mot skadlig UV-strålning är att vara i skuggan mitt på dagen då solen står som högst på himlen och att skydda huden med kläder, hatt och solglasögon. Det är också bra att använda solkräm på hud som inte skyddas av kläder. Tänk också på att det inte bara är på stranden som solens strålar är starka, utan var du än befinner dig – inte bara på sydligare breddgrader.

I sommarguiden finns förutom råd om hur du solar säkert, även tips kring att resa med små barn, möjlighet att göra motions- och stresstest, träna hemma till träningsfilmer, göra mindfulnessövningar och gå i sömnskola.

Besök Sommarguiden: www.1177.se/sommar.

Checklista för säker solning:

  • Se till att du inte bränner dig av solen
  • Ta siesta mitt på dagen då solens strålar är som starkast och håll dig i skuggan eller inomhus
  • Skydda huden med kläder
  • Använd solhatt och solglasögon
  • Använd solskydd med hög skyddsfaktor

Fakta om malignt melanom:

Vanligaste symtomen:

  • en helt ny brun fläck eller knuta någonstans på huden
  • en gammal leverfläck eller ett födelsemärke som vuxit eller ändrat utseende.

Det maligna melanomet är ofta:

  • oregelbundet i formen och ojämnt i kanten
  • ojämnt i färgen.

Ett malignt melanom måste opereras bort eftersom det annars finns risk att cancern sprider sig. Om man upptäcker leverfläckar eller födelsemärken som vuxit eller förändrats på andra sätt, kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral eller hudmottagning.

 Läs mer på 1177.se: www.1177.se 

1177 ägs av Sveriges landsting och regioner och erbjuder bland annat råd om vård via webbplatsen 1177.se och sjukvårdsrådgivning via telefonnumret 1177.


Tillbaka till toppen