Jacomina lanserar boken Sjukskrivning som hjälper

2011-06-23 14:29

Enligt Jacomina Beertema är sjukskrivning en behandlingsform på samma sätt som förskrivning av läkemedel. Den ska vara rätt, av god kvalitet och patientsäker.

I boken ”Sjukskrivning som hjälper”, som nu utges av Landstinget Västernorrland, finns många exempel på hur det kan fungera i praktiken.

Boklansering

Utställningen med patientbilder i Landstingskansliets foajé. Längst till vänster Liisu Westerin, koordinator på Ankarets Vårdcentral i Örnsköldsvik.

Koordinatorsrollen är viktig

Jeannette Sehlberg, projektledare för sjukskrivningsprojektet, betonar koordinatorsrollen och det lösningsinriktade arbetssättet som  framgångsfaktorer för patientens eget ansvarstagande.

Bokens huvuddel upptas av fjorton patientberättelser. Här får läsaren följa vars och ens unika väg att hitta tillbaka genom att rita sin arbetsförmåga i ord och bild. I en då-bild har läget då det var som värst, i det man var sjukskriven för, gestaltats. I en nu-bild gestaltas hur det känns nu. Alla dessa bilder visades i en utställning som tilldrog sig stor uppmärksamhet.

Text och foto: Gustaf Forssell


Tillbaka till toppen