Japaner besökte anläggningen för snökyla

2010-08-11 21:47

Planeringen med att kyla flygplatsen i Sapporo med snö enligt samma metod som används vid Sundsvalls sjukhus, är i full gång. En delegation från Japan besökte därför ett regnigt Sundsvall i fredags.  ­
– Vi är mycket intresserade att se er unika anläggning inför vår byggstart i maj 2010, säger Norimitsu Konno, vd för Sapporo Airport.
 

 

Norimitsu Konno, vd Sapporo Airport

Fumio Katagiri, konsult och Norimitsu Konno, vd Sapporo Airport, på besök vid
Sundsvalls sjukhus för att se och lära om anläggningen för snökyla.

Förutom Niorimitsu Konno var det Yasuhiro Hamada, professor vid Hokkaido Universitetet och två konsulter, Takayuki Ono och Fumio Katagiri, som rest hit för att se anläggningen i verkligheten, lära och diskutera.

Dagen inleddes av landstingsdirektör Sara Ekström som hälsade besökarna välkomna. Norimitsu Konno och Yasuhiro Hamada berättade om de projekt som drivs för att få den ekologiska flygplats man eftersträvar i Sapporo.


Yasuhiro Hamada, professor vid Hokkaido Universitetet och Sapporo Airports
vd Niorimitsu Konno balanserar vid kanten av den täckta snön, tätt följda av
lokal media.

Ett kort besök vid själva anläggningen var en given punkt och uppskattades mycket trots det blöta vädret. Det togs många bilder under vandringen runt anläggningen och gästerna tyckte snökanonerna var praktiska och intressanta.

– Vi är glada att vara här. Det var efter kontakt med professor Bo Nordell i Luleå som vi bokade in den här resan. Den anläggning vi planerar bygga blir dubbelt så stor som den här, säger Yasuhiro Hamada.

Per-Erik Larsson, pensionerad energicontroller vid Landstinget Västernorrland, berättade om arbetet från planeringsstadiet till dagens anläggning och svarade på gästernas frågor tillsammans med sakkunniga representanter från Landstinget Västernorrland.

 
Per Erik Larsson förbereder sin presentation. 

Per-Erik Larsson var den som tog initiativet att bygga det nya kylsystemet. Det är Per-Erik och experter från Luleå Tekniska Universitet utvecklade snökyleanläggningen som reducerat elanvändningen med 90 procent jämfört med hur det var 1995.

 

Så här fungerar snökyleanläggningen

Principen för anläggningen är enkel. En bassäng på 10 000 kvadratmeter (motsvarande en fotbollsplan) fylls under vintern med snö. Snöfattiga vintrar tillverkas en del av snön med snökanon. I slutet av vintersäsongen täcks snön med ett lager flis. Under sommarhalvåret leds smältvattnet, som håller en temperatur på 1-5 grader, till en värmeväxlare som för över kylan till sjukhusets kylsystem.

 

Text och foto: Lotta Bovidson


Tillbaka till toppen