Kampanj: Rena händer räddar liv!

2010-08-11 21:47

5 maj - en internationell dag i vårdhygienens tecken


Idag, den 5 maj, uppmärksammas vikten av rena händer över hela världen. Det är WHO som tagit initiativet till en kampanj för rena händer inom vården.

Vi skakar hand med en annan människa, vi berör dörrhandtag, sängkanter och andra föremål i vår omgivning. Vid alla dessa kontakter kan mikroorganismer från omgivningen fastna på våra händer.

De kan sedan smitta oss när våra händer kommer i kontakt med ögon, näsa eller mun. Vi kan också föra dem vidare till andra människor.

Patienter kan vara extra känsliga

För fullt friska människor har dessa mikroorganismer oftast ingen betydelse men för den som redan är sjuk kan det få svåra konsekvenser. Vårdpersonal, patienter och deras anhörig kan alla hjälpas åt att minska smittspridningen.

Rena händer räddar faktiskt liv! 

Riktigt utförd år handhygien är det enklaste, viktigaste och mest effektiva åtgärd för att undgå att sprida smitta mellan människor.

En bra grundregel är att tvätta händerna efter toalettbesök, före måltid, före hantering av livsmedel samt när du har hanterat något smutsigt. Ibland räcker inte bara tvål och vatten, då kan det vara bra att komplettera med handdesinfektionsmedel.

När du är inskriven på sjukhus, eller besöker någon anhörig som är patient, blir det än viktigare att dina händer är rena. Mer finns att läsa i den patientinformation som tagits fram.

Vill du se om du kan tvätta dina händer riktigt rena?

Kom då till entrén på Sundsvalls sjukhus där du 5-7 maj mellan kl 11 och 14 kan testa om dina händer är riktigt rena. Vår blå lampa avslöjar effektivt vilka delar av dina händer som du missat! Eller kanske de är riktigt rena - vem vet?

 


Tillbaka till toppen