Klimattugget - smart tugg om mat

2010-08-11 21:47

Livsmedel och klimat hänger ihop på många sätt. Det kommer snart att visas i länet på sjukhusen och Technichus när utställningen ”Mattugget” presenteras. – ”Klimattugget” ingår i en stor nationell utställning kallad ”Kretshoppet” om en hållbar värld, säger Monica Sundström, projektledare på Regional utveckling.

– Kopplingen mellan klimatfrågor och mat är stor. Vi fokuserar särskilt på koldioxid eftersom livsmedelsproduktionen är mycket oljeberoende. Vi måste ställa oss frågan hur vi ska få mat i framtiden. Vad kan just du och jag göra, säger René Mortensen, projektledare, EnergYZer, som arbetar för att främja regionala miljömål i Västernorrland och Jämtland.


Arrangörer klimattugget.jpg
Ännu så länge är utställningen mest på skriv-
bordsstadiet. Arrangörerna från vänster: Linda Grön,
Lilliann Gilmark, Technichus, Monica Sundström,
Regional utveckling, landstinget, René Mortensen,
EnergYZer, och Margaretha Olofsson, Österåsens Hälsohem.

 

Tänk innan du handlar

– För att minska koldioxidpåverkan bör vi redan tänka innan vi handlar, äta upp det som tillagats och ta tillvara skogens bär och svamp, fortsätter han.

Tugget vandrar vidare

Utställning planeras bli 5 x 5 meter och första anhalten blir på Österåsens Hälsohem i slutet av januari. Sedan är det meningen att den ska vandra vidare till sjukhusen i samband med öppna föreläsningar och fortbildning för kostpersonal. Fem veckor kommer ”Mattugget” att vara på respektive ställe fram till sommaren.

– För att minska matens påverkan på klimatet känner de flesta till fördelarna med säsongsanpassade och lokalproducerade livsmedel. Var och en kan påverka, understryker Monica Sundström.


Linda Grön Technicus.jpg
”Vi äter olja” symboliserar dessa stora rör,
visar Linda Grön från Technichus.

 

Carl-Jan ger råd

I utställningen kommer det bland annat finnas filmer där Carl-Jan Granqvist medverkar och ger goda råd.


Text och foto: Barbro Nilsson

 

 

 

 


Tillbaka till toppen