Konferens och familjedag på snökylan

2011-03-22 16:59

{DynamicContent:ImageGallery}


Landstinget Västernorrland uppmärksammades nyligen när vi fick ett nordiskt miljöpris i Åbo för världens första storskaliga snökyleanläggning. Förra veckan riktades strålkastarljuset åter mot snökylan när landstingets miljöfunktion anordnade både en konferens och en välbesökt familjedag på snökyleanläggningen vid Länssjukhuset i Sundsvall.

Det nordiska miljöpriset som tilldelades landstingets snökyla har kraftigt ökat intresset för snökyletekniken både nationellt och internationellt. I torsdags anordnades därför en konferens om frikyla i fastigheter och, mer specifikt, om snökyla. Deltagare kom från hela Sverige och även från Wasa i Finland.

Föreläsningar och besök på snökylan

Konferensen bjöd på många intressanta föreläsningar, bland annat av Andreas Gyllenhammar, en av Sveriges 3 miljömäktigaste i kategorin miljö- och hållbarhetskonsulter 2011, och av Bo Nordell, professor och forskare vid Luleå Tekniska Universitet. Även miljöchef Olle Bertilsson och energicontroller Jan Lindberg tog chansen att berätta om landstingets gedigna miljö- och energiarbete innan konferensen avslutades med ett studiebesök på snökylan.

Familjedagen – en succé

På lördagen öppnades grindarna till snökyleanläggningen igen och allmänheten välkomnades till en familjedag på snökylan. Solen sken från blå himmel på de ca 300 barn och vuxna som njöt av att åka pulka, spark och skidor på snökylehögen som var extra stor tack vare den snörika vintern.

Besökarna fick också göra egna snöskulpturer, gå tipspromenad, fiska i pimpeldammen och självklart lära sig mer om snökylan på guidade turer. Mellan de olika aktiviteterna kunde besökarna fylla på sin energi med korv, blåbärssoppa och kaffe.

Intresset för de guidade turerna av snökyleanläggningen var stort. Alla tyckte det var spännande att få se anläggningen och många blev positivt överraskade över det omfattande miljö- och därmed också besparingsarbete som landstinget bedrivit.

Familjedagen var en stor succé och många tyckte att evenemanget borde bli en årlig tradition. Men hur det blir med den saken återstår att se…


Tillbaka till toppen