Kortbetalning på vårdcentraler

2010-08-11 21:47

Pengar är snart ett minne blott på vårdcentralerna i länet. På försök har en betalterminal installerats på Vårdcentralen Höga Kusten och provkörs nu. Efter prövotiden ska hanteringen utvärderas och om allt fungerar till belåtenhet kan hanteringen av kontanter vara över.

– Det är många äldre patienter som är så förutseende att de ser till att ha jämna pengar med sig när de kommer hit för att inte vara till besvär. Vissa tycker att 80 kronor är alltför lite för att använda kortet, säger verksamhetschef Margareta Sundberg Westin.

– Men kortbetalning är både praktiskt och säkerhetsmässigt bra. Dessutom sparar landstinget pengar genom förenklad hantering och vi behöver inte längre transporterna till banken, fortsätter hon.


Kortläsare.jpg
I april kan de flesta vårdcentraler ta emot kortbetalning.

I drift i april

I april planeras start för kortbetalningssystemet men installation och teknik har gjort att det kan bli fördröjningar.

– Vi har haft en annan betalterminal i över fyra år men med den nya modellen ska arbetet flyta lättare och säkrare, säger sekreterare Ulla Djupenström.

Kortvana finns

Upptagningsområdet för Vårdcentralen Höga Kusten omfattar mycket landsbygd och nu hjälper inte längre lantbrevbäraren till med banktjänster. Därför är de flesta redan vana att använda kort. För dem som inte betalar med kort finns möjlighet att få faktura.

– Många kommer säkert att tycka att det är konstigt att inte få betala med kontanter. Vi får förklara att det inte är meningen att vi ska hantera kontanter längre, säger hon.

Riskfri hantering

För personalen innebär hanteringen en effektivisering. De slipper moment som att räkna kassan och gå eller åka till banken.

– Vi hoppas även att det kommer att underlätta för patienter att inte behöva ha med sig kontanter. Många har dessutom redan använt kortbetalning sedan länge, understryker Ulla Djupenström.


Text och foto: Barbro Nilsson


Tillbaka till toppen