Kraft genom samverkan – förvänta dig det oväntade
2011-11-02 10:26
Inspiration, goda exempel och nya idéer bjöd den första workshopen inom CINERGY-projektet på. Ett 30-tal traditionella företagare och kreatörer hade samlats för att tillsammans hitta innovativa sätt att samarbeta på. Målet är att mötena på sikt ska leda till nya, kreativa och konkurrenskraftiga produkter och tjänster.
{DynamicContent:ImageGallery}
En av de föreläsare som berättade om sitt framgångsrika arbete över branschgränserna var Vicci Andersson Sjöbom från Kulturverkstan. Tillsammans med sin man driver hon företaget Smultron och sång, ett förlag och musikproduktionsbolag. Allt började med att Viccis man Bosse Sjöbom tyckte att han saknade vissa pedagogiska verktyg i sitt arbete som lärare. Resultatet blev sångböcker med tillhörande cd-skivor för barn i alla åldrar.
Oväntat möte ledde till framgång
Av en slump mötte Smultron och sång mejeriföretaget Milko på Bondens marknad i Sundsvall. Deras samtal blev början på ett samarbete där de gav ut böcker tillsammans och turnerade runt i landets skolor med gratis musikföreställningar vilket gav stort genomslag i media.
– Utan Milko som samarbetspartner hade vi aldrig kunnat nå ut till så många människor och få så mycket uppmärksamhet, sa Vicci Andersson Sjöbom.
Fler samarbeten med andra företag i länet
Deras senaste sångbok, Mattesånger, gör de i samarbete med en av länets största arbetsgivare, nämligen SCA.
– Vi funderade på vilket företag som kunde vara intresserat av att länets unga tycker att matte är kul. Så vi ringde SCA och fick komma på ett besök, berättade Vicci Andersson Sjöbom.
– Och det var nog det kortaste mötet vi har haft. De sa ja till ett samarbete på en gång.
Vicci Andersson Sjöbom är också textildesigner och har ett unikt samarbete med Docksta Sko. Hon trycker tyger till de populära Dockstatofflorna och hennes mest sålda tryck är Hätteblomman som är inspirerat av traditionella yllebroderier från folkdräkter i Västernorrland.
3D-animeringar gör det enklare att sälja
Håkan Karlsson från BAE Systems, ett globalt försvars- och säkerhetsföretag, fick under dagen berätta om det kreativa samarbetet företaget haft med elever från yrkeshögskolan Powerhouse i Kramfors.
– Vi hade ett behov av att kunna visa upp nya produkter utan att behöva släpa fordon på 40 ton runt hela världen, sa Håkan Karlsson.
– Med hjälp av 3D-animeringar som eleverna gjorde kunde vi inte bara visa upp våra nuvarande produkter utan också visa upp funktioner som inte var färdigbyggda än.
Försvarsindustrin och popmusik – hur hänger det ihop?
BAE Systems behövde också hjälp med nya sätt att nå sina målgrupper.
– Tack vare eleverna på Powerhouse har vi nu tagit fram världens första mobilapp för försvarsindustrin, berättade Håkan Karlsson.
– Genom vår app kan vi nå framtida ingenjörer och driva besökare till vår hemsida.
Men det kanske mest kreativa samarbetet som BAE Systems har haft är med Alexander Bards popgrupp, Bodies without organs (BWO).
– BWO hörde av sig och ville använda ett av våra fordon i sin musikvideo. Tack vare animeringar som en f.d. elev på Powerhouse gjorde kunde vi synas där vi normalt inte skulle synas, avslutade Håkan Karlsson.
Konst i arbetslivet startade samtal
Konstnärerna Eva-Leena Skarin och Carina Kågström föreläste om sitt arbete i projektet SKISS där konst och arbetsliv möttes. De bjöds in att arbeta på Kriminalvården i Härnösand i samma skedes om anstalten skulle flytta till nya lokaler utanför stan.
– Vi började med att prata med alla i personalen, sedan skapade vi konstverk utifrån de samtalen, berättade Eva-Leena Skarin.
– På så sätt hjälpte vi personalen att sätta ord på vad de gick igenom och startade samtal om vad de kände, menade Carina Kågström.
Ett företags avfall blir ett annat företags råmaterial
Erik Thorstensson från det kreativa företaget Creatables var på plats för att berätta hur de hjälper svenska industriföretag att minska mängden materialspill i tillverkningen.
– Vi åker ut till företag och ser över vad de har för typ av spill i sin produktion, berättade Erik Thorstensson.
– Vi vrider och vänder på allt - sen utvecklar vi nya konsumentprodukter av spillmaterialen.
Ett bra exempel på en produkt som Creatables gjort av materialspill är tidningsstället Old News. Tidningsstället är gjort av spill från tennisbanegolv i filt.
– En tennisbana i filt ger cirka 1 km överbliven filt som tidigare kastades. Det blir ganska många tidningsställ, sa Erik Thorstensson.
– Kanske blir vi bättre på det vi gör när vi inte riktigt vet vad målet är? Testa! Var nyfiken, uppmanade Erik Thorstensson åhörarna.
En central funktion för att sammanföra kreatörer och traditionella företagare
Under workshopen fick deltagarna chansen att diskutera vilka möjligheter för samverkan som de såg och även formulera vilka behov de hade för att samarbeten över branschgränser skulle bli möjliga.
– Vi behöver en central funktion som förmedlar kontakter mellan traditionella och kreativa näringar, efterlyste några deltagare.
– Många av oss arbetar under sådan tidspress att vi inte själva hinner leta upp nya, innovativa samarbetspartners. En central funktion skulle verkligen underlätta att nya samarbeten uppstår.
Allt arbete under workshopen dokumenterades och kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet i CINERGY-projektet.