Krafttag för ökad återlämning!

2011-06-17 10:30

Hjälpmedelskommittén Västernorrland har initierat en informationskampanj för att öka återlämningen av hjälpmedel. Hjälpmedelssvinn är ett problem, en femtedel av alla hjälpmedel som lånas ut får vi aldrig tillbaka.

Cirka 80 procent av det som lämnas igen kan återanvändas. Vi kan hämta hem mycket pengar på att rekonditionera och återanvända återlämnade hjälpmedel.
– Men då får inte människor låta hjälpmedlen bli stående i förråden, av glömska eller för att man misstänker att man kan komma att behöva dem igen någon gång, säger Katarina Funseth, hjälpmedelssamordnare vid Landstinget Västernorrland.

Varför en informationskampanj? Tre snabba svar

  • För att öka återlämnandet av hjälpmedel
  • För att upplysa om att hjälpmedel är ett lån och var återlämning ska ske
  • För att det bidrar till en ekonomi i balans

Inlämningsställen

Hjälpmedlen ska återlämnas till närmaste vårdcentral eller till någon av Hjälpmedel Västernorrlands enheter i Sundsvall, Sollefteå eller Örnsköldsvik. Hörcentralen, syncentralen och ortopedteknik vid något av länets sjukhus tar också emot utlånade hjälpmedel.

Anledningen till att Hjälpmedelskommittén valt att kampanja under en sommarmånad är att det ofta är anhöriga till brukare som får lämna tillbaka hjälpmedel, då man kommer på besök på semestrar osv. Då har man tidigare år sett mest effekt av att informationen har gått ut.

Läs mer på www.lvn.se/aterlamning


Tillbaka till toppen