Kronprinsessan i fädrens spår

2011-02-17 11:17

Den 15 februari 2011 kommer för alltid att vara inpräntat i Österåsens Hälsohems historia. Just denna dag gästades Österåsen av H.K.H. Kronprinsessan Victoria för att liksom Carl XVI Gustaf och Oscar II signera en ny minnessten.

– Så imponerande! Vilken oväntad syn, uttryckte Kronprinsessan Victoria när hon med sitt följe kom upp till Österåsens Hälsohem för att fira byggnaden med 110 år i hälsofrämjandets tjänst.
Det blev 90 intensiva minuter här som föregåtts av två veckors intensivt förberedande från personalen, som fått extra mycket att stå i med boende från Paralympic Winter World Cup, som Kronprinsessan invigde senare på kvällen. Men nu visade det anrika Österåsen upp sig i all sin glans och välkomnade Kronprinsessan varmt trots vinterkylan.

Kronprinsessan Victoria besöker Österåsen

Kronprinsessan Victoria välkomnades av fyra barn; blomsterflickan Ebba Brorsson, Mathilda Hellgren och syskonen Hugo och Sara Nilsson, alla barn till anställda på Österåsens Hälsohem.

 

Jubileumsbyggnad som gåva

På 1800-talet var tuberkulos den stora folksjukdomen. 1887, när Oscar II regerat i 25 år, samlade nationen in över två miljoner kronor. Sägnen säger att Oscar II ville köpa ett fartyg, men att drottning Sophia ansåg att pengarna skulle användas för att bekämpa tuberkulos. Och så fick det bli! Oscar II:s Jubileumsfond bildades och för de insamlade medlen byggdes i landet fyra så kallade jubileumssanatorier, varav Österåsens Sanatorium var ett. Platsen valdes för det höga läget, de vackra omgivningarna och den rena luften.

Oscar II först

1901 öppnades Sanatoriet. Vid sitt besök 1902 präntade Oscar II sitt namn på den första kungastenen, som är placerad längs en av de vackra promenadstigarna. Bland patienterna var det då populärt att uppmärksamma högtidsdagar och på Oscarsdagen var det alltid fackeltåg till Oscarsstenen.
Oscar II:s Jubileumsfond, som drev sanatoriet, hade en överstyrelse som huvudman med kungen i ledningen. I den lokala styrelsen var rektor Sigfrid Fahlén senare ordförande.

Även konvalescenthem

Tuberkulosen bekämpades lyckligtvis med nya mediciner och behandlingsmetoder. Genom Sigfrid Fahléns idoga arbete för Österåsens överlevnad kunde det nu drivas vidare som ett konvalescenthem framför allt för personer med reumatism, allergi och astma.
Österåsens 75-årsjubileum firades 1976. I samband med detta inbjöd Sigfrid Fahlén Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Det var också vid detta tillfälle som Carl XVI Gustaf skrev sin signatur på den andra kungastenen. Samtidigt beslutade Landstinget Västernorrland att fortsättningsvis ansvara för anläggningen.

Ny, frisk epok

1982 inleddes en ny epok i Österåsens historia då landets första och enda landstingsägda rehabiliteringsanläggning invigdes. I dag drivs hälsohemmet med tyngdpunkt på livsstilsfrågor med helhetssyn, kost, fysisk aktivitet och stresshantering.
Detta präglade även denna dag som innebar fysisk promenad till stenen, hälsosam kost och även stress, som dock hanterades bra av de många inblandade.

Specialkomponerad meny

Före middagen presenterade kostchef Margaretha Olofsson dagens specialmeny; Salladsbuffé och Palsternacka Walewska.
Allt skulle ske enligt ett strikt schema och lunchen skulle vara klar i tid. Det blev något stressat och efterrätten nämndes inte. Men Kronprinsessan var lite förundrad och frågade om det skulle bli palsternacka till efterrätt.
Margaretha Olofsson förklarade att palsternackor går inte av för hackor samt avslutade med att berätta om desserten; parfait med svartvinbär, choklad och flarn.

Uppskattade det gröna

 
Kronprinsessan uppskattade särskilt att personalen hade dukat med porslin från Oscar II:s tid och den lokala maten fick stort beröm.

Vid den högtidliga lunchen var det en mycket intresserad Kronprinsessa, som konverserade med de speciellt inbjudna gästerna, landshövdingen, representanter från hovet, kommunen och Paralympics. Hon var angelägen att få höra om Österåsens speciella historia och ställde många frågor. Det blev diskussioner om bland annat diabetes och vilka kostnader det ger samhället förutom allt lidande. Kronprinsessan ville veta hur Österåsen arbetade med just personer med diabetes.

Utan motsvarighet

Kronprinsessan frågade även om det fanns någon annan motsvarighet till Österåsen i landet. Men det finns bara ett enda Österåsen och det är vi i Västernorrland ensamma om, vilket imponerade på Kronprinsessan. Hon var även intresserad av att följa Österåsens fortsatta utveckling.


Efter en kort rundvandring på hälsohemmet sade Kronprinsessan att det här skulle prins Daniel vara intresserad av att se. Så nu hoppas personalen på nästa besök.


- Naturligtvis kommer vi att inbjuda dem båda när stenen är klar och vi har en annan årstid, sade Österåsens verksamhetschef Peter Hollbrink.

 

Text och foto: Barbro Nilsson


 


Tillbaka till toppen