Regnbågsveckan - ett budskap om allas lika värde och allas rätt till kultur

2020-11-13 11:21

Under hela vecka 47, den 16–22 november, bjuder vi på kultur ur HBTQ-perspektiv på biblioteken i Västernorrland: Kramfors, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Timrå, Ånge och Sundsvall.

Regnbågsveckan den 16-22 november

I tider då polarisering ökar och många upplever sig utsatta är det extra viktigt att sprida kunskap och motverka fördomar och stereotypa föreställningar om olika grupper i samhället. Tillsammans vill vi under Regnbågsveckan sända ett budskap om allas lika värde och allas rätt till kultur. Förutom att litteratur och kultur är ett fantastiskt sätt att uppleva igenkänning vidgar de våra vyer och bidrar till att göra vår bild av världen rikare!

Under veckan sker en stor mängd evenemang och aktiviteter på biblioteken. En del satsningar är digitala. Några exempel på sådana digitala evenemang under Regnbågsveckan:

Digital bokcirkel om Lisa och Lily av Mian Lodalen, pågår till den 6 december

Var med och diskutera Mian Lodalens kärleksroman på Bokcirklar.se. För anmälan och information, kontakta Kristin Gerth på Sollefteå bibliotek. E-post: kristin.gerth@solleftea.se, telefon: 070-713 46 81.

Genusfotografen på Unga Magasinet, måndag den 16 november kl. 18.00

Tomas Gunnarsson, fotograf, journalist och genusvetare föreläser på Unga Magasinet i Sundsvall om könsstereotyper i media, reklam och foto. Livestreamas även på Sundsvall stadsbiblioteks youtube-sida.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez har ordet, tisdag 17 november kl. 18.30-20.30

Föreläsaren, transaktivisten och spoken word-poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez uppträder på Sliperiet i Örnsköldsvik. Det är även möjligt att närvara digitalt! Anmäl dig senast den 16 november på Örnsköldsviks hemsida om Regnbågsveckan, så skickas länk ut.

Visning av digitalt författarsamtal med Peter Sundberg, onsdag den 18 november kl. 17.30-18.30

Programledaren från Vaken med P3 & P4 talar utifrån sin debutroman Låt mig bara vara din. En berättelse om förälskelse, rädsla och att vara gay och hockeyproffs. Samtalet livesänds på Timrå bibliotek och visas på flera bibliotek i Västernorrland. Kontakta ditt lokala bibliotek för mer information.

De kompletta programmen finns på respektive biblioteks hemsida. Hashtag i sociala medier är #regnbågsveckan2020. Välkommen att manifestera allas lika värde tillsammans med oss. För mer information, kontakta Peter Björkman, Regionbibliotek Västernorrland, peter.bjorkman@rvn.se, 073-8426221.

Regnbågsveckan är ett samarbete mellan biblioteken i länet, Regionbibliotek Västernorrland och Scenkonst Västernorrland.


Tillbaka till toppen