Kulturstipendiater klara

2011-05-18 11:16

Det är klart med vilka som får landstingets kulturstipendier vid landstingsfullmäktige i slutet av juni. Tre personer får dela på 75.000 kronor, och får 25.000 kronor vardera. 24 ansökningar hade inkommit när ansökningstiden gick ut.

  • Klas Marklund, 29 år från Älandsbro utanför Härnösand, studerar till regissör i Den danska filmskolan i Köpenhamn, som anses som en av Nordens mest meriterande utbildningar. Han är en av sex regielever i sin årskurs. Innan skolan har han gjort ett 20-tal egenskrivna och egenregisserade kortfilmer.

    Han får stipendiet för sina fortsatta filmstudier och sin lust att inspirera andra till att uttrycka sig med film.

  • Viktor Olausson, 25 år och född i Härnösand med boende i Stockholm, har studerat viola vid Kungliga musikhögskolan och går nu masterprogrammet vid Edsbergs musikinstitution. Under våren har han gjort en utbytestermin i Leipzig. Han startade och producerade en kammarmusikfestival i Härnösand 2010 och har också startat ensemblen Sveriges unga kammarsolister.


    Han får stipendiet för att utveckla och marknadsföra sin ensemble, för framtida studier i form av mästarkurs i Berlin samt studier vid Köpenhamns kungliga musikskola.

  • Stina Nyberg, 30 år och född i Örnsköldsvik men boende i Stockholm, är dansare och koreograf. Hon började sin danskarriär vid kommunala musikskolan i Örnsköldsvik och utbildade sig sedan vid Balettakademien. Hon har arbetat som dansare med såväl svenska som internationella koreografer och arbetar nu i allt större utsträckning själv som koreograf. Hon har även samarbetat med konstnärer inom andra discipliner.

    Hon går nu masterutbildningen i koreografi vid Dans- och cirkushögskolan, Sveriges enda högre utbildning inom koreografi, och får stipendiet för sina fortsatta studier i koreografi.

Tillbaka till toppen