Läkaren lämnar bilen hemma

2013-05-31 10:58

Under maj månad har landstinget och Din Tur samarbetat i en pendlarkampanj. 50 landstingsanställda har fått chansen att testa arbetspendling med kollektivtrafik. En av dem är ortopedläkaren Göran Sjödén, som arbetar på Sundsvalls sjukhus. Efter testperioden lämnar Göran oftast bilen hemma och åker busslinje 201 mellan sin bostad i Härnösand och Sundsvalls sjukhus.


- Jag har pendlat till Sundsvalls sjukhus i elva år, oftast har jag åkt bil men det händer att jag tidigare tagit bussen.  Bussarna har blivit bekvämare och känns säkrare nu när det finns säkerhetsbälten på regionbussarna.

Extratid

Göran säger att det har fungerat bra med att ta bussen till jobbet.  Bussen har gett honom en extratid som han tidigare inte hade när han pendlade med bil. Tiden utnyttjar han till att läsa dagstidningen, romaner och till att vila.

Bilen ibland

Göran behöver inte använda någon pendlarparkering i Härnösand då han kan ta sig hemifrån till busshållplatsen genom cykel eller promenad.  Ibland jobbar han jourtider på sjukhuset och då blir det bilen som får rycka in, eftersom linje 201 inte passar hans jourarbetstider.

- Att ta sig ner till Navet för att sedan byta buss tycker jag tar för lång tid. Jag önskar att det fanns fler avgångar mellan Härnösand och sjukhuset så fler kunde använda kollektivtrafiken.

Peppar kollegor

Nu när testperioden är över kommer Göran att fortsätta att arbetspendla kollektivt.  Han peppar även sina kollegor och andra att välja kollektivtrafiken för arbetspendling.

- Att åka buss är ekonomiskt och bra för miljön. Jag kommer att rekommendera kollektivtrafiken till mina kollegor, att åka buss har blivit bekvämt.

Vi som arbetat med pendlarkampanjen är glada att Göran upptäckt fördelar med att ta bussen till jobbet och hoppas att han fortsätter pendla kollektivt i minst 11 år till.

På fotot till artikeln: Göran Sjödén


Tillbaka till toppen