Landstinget får nordiskt miljöpris

2011-02-01 10:34

Landstinget Västernorrlands snökyla tilldelades idag, 1 februari 2011, ett stort miljöpris vid den Nordiska konferensen för hållbar utveckling i Östersjöregionen i Åbo. Priset delas ut till praktiska lösningar som kan hjälpa lokala och regionala aktörer att bekämpa klimatförändringen.

Landstinget Västernorrland har utvecklat världens första storskaliga snökyleanläggning för att kyla Länssjukhuset i Sundsvall. Det nordiska miljöpriset är det största erkännande som snökylan har fått internationellt. Anläggningen togs i drift år 2000 och har sänkt landstingets elförbrukning för att kyla Länssjukhuset med mer än 90%. 

På plats i Åbo för att ta emot miljöpriset var bland annat landstingsrådet Per Wahlberg.
- Det känns fantastiskt att landstingets framgångsrika energiarbete får ett så fint erkännande, sa han efter prisutdelningen.

Den Nordiska konferensen för hållbar utveckling i Östersjöregionen är den fjärde i sitt slag som arrangeras av Miljösekritariatet vid Östersjöstädernas förbund i Åbo tillsammans med Nordiska ministerrådet och kommunförbunden i de nordiska länderna. Tidigare har konferensen hållits i Göteborg 2004, Oslo 2006 och Odense 2008.


Tillbaka till toppen