Länets ungdomar blir klimatsmarta

2011-04-14 16:04

Gymnasieelever i länet ska få lära sig mer om varför klimatfrågan och miljön är så viktig – och hur var och en själv kan minska sin påverkan på miljön. Personen som ska lära dem är miljö- och hållbarhetskonsulten Andreas Gyllenhammar som just nu är ute på turné bland länets gymnasieskolor.

{ImageGallery}

 

Med hjälp av humor, bildspel och videoklipp föreläste Andreas Gyllenhammar för Räddningsgymnasiet på Sandö. Budskapet var att lösningarna finns och att varje person kan göra skillnad.

Erika Wallin, Jonna Lind och Johanna Karnevald går i årskurs 2 på Räddningsgymnasiet.
– Det mesta som Andreas pratade om var nytt för oss. Vi har redan läst om klimat- och miljöfrågor på utbildningen men nu klarnade mycket, sa de efter föreläsningen.
– Mest intressant och tänkvärt var när han visade hur mycket vi lever över jordens kapacitet. Så kan vi inte leva länge till.

Men varför bryr vi oss inte mer om klimatet och miljön om det nu är så viktigt?

– En av anledningarna är att vi går och tänker att ”det händer inte här”, sa Andreas Gyllenhammar. Vi har haft kalla vintrar de senaste åren så vissa tror att vår påverkan på klimatet överdriven, men så är det inte!

Andreas tog Maldiverna som ett exempel på hur klimatförändringar påverkar världen. Semesterparadiset kommer nämligen att försvinna under vattenytan inom det närmsta seklet om klimatförändringarna fortsätter i dagens takt. Landet själv bidrar knappt till klimatpåverkan men får ta konsekvenserna.

Och även om situationen på Maldiverna kändes betungande så var Andreas noga med att poängtera att det absolut inte är försent att göra något. Lösningarna finns men det gäller också att alla bidrar genom att minska sin egen påverkan på miljön.

Vill du veta mer om Andreas Gyllenhammar?

Eller vill du få tips på vad du kan göra för att minska din miljöpåverkan? Kanske vill du bara få några bra bok- och filmtips? Kika då in på Andreas webbsida för föreläsningarna


Tillbaka till toppen