Många vill vaccinera sig

2010-08-11 21:47

70 procent av svenskarna tänker ta det rekommenderade vaccinet mot den nya influensan A(H1N1) när det blir tillgängligt.

Bland 18 till 24-åringarna är det hela 76 procent som uppger att de vill vaccinera sig. Det visar en attitydundersökning som SKOP gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.

– Jag tycker att det är ganska bra siffror men de kan bli ännu bättre, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Kunskap gör att fler vill vaccinera sig

De som aktivt sökt information om influensan är också de som visar störst vilja att vaccinera sig. I den gruppen tänker hela 80 procent gå och få sina två sprutor.

– Om de vaccinstudier som nu görs faller väl ut, som vi ju tror, skulle jag gärna se att siffrorna blir upp mot 80-90 procent över hela befolkningen, säger Lars Blad. Det finns ju två goda skäl att vaccinera sig: dels att skydda sig själv mot den lilla risken för att drabbas av svår sjukdom, och dels att minska risken att andra som kan vara mer sårbara än man själv smittas.

Planering pågår

Just nu pågår ett intensivt arbete inom landstinget med att planera för den kommande vaccinationsinsatsen. Vaccinet beräknas levereras vid månadsskiftet september/oktober då kommer det att bli möjligt att vaccinera sig mot den nya influensan A(H1N1).

Landstinget Västernorrland har beställt två doser till alla som bor i länet och rekommenderar alla att vaccinera sig som inte har medicinska skäl att låta bli.

 Sara Johansson
Ledningsstaben Information


Tillbaka till toppen